Harminchat éve van a pályán, és közel húsz éve dolgozik vezető beosztásban Pót Csabáné, a II. Sz. Sebészeti Klinika főnővére. Nagy a felelősség a vállán, mégis elképzelhetetlen számára, hogy távol maradjon a betegellátástól. A nővérhívó neki is jelez, alkalmanként helyettesíti szabadságon levő kollégáit, reggelente pedig személyesen ő kíséri be a műtétre érkező betegeket a kórterembe. Pót Csabáné szívügye az újraélesztés-oktatás, rajong a művészetekért, és nagy szerelme a veterán kerékpározás.

Gyermekkorában rajzfilmgrafikusnak készült, a képzőművészeti szakközépiskolába azonban nem sikerült felvételt nyernie. Édesanyja javaslatára jelentkezett az egykori kispesti egészségügyi szakközépiskolába, később, tizenhat évesen a csepeli kórházban töltött sebészeti gyakorlat során szeretett bele igazán a hivatásába.

A kreatív tevékenységekről ennek ellenére felnőttként sem mondott le. Kikapcsolódásként folytatta a rajzolást, gyerekei születése óta pedig a portréfotózásban bontakoztatja ki alkotókedvű énjét – mondta el honlapunknak. Hozzátette: bár a betegellátás a segítségnyújtásról szól, ő mégis egyfajta művészetként tekint a szakmájára. A sztómás betegeket például igazán „kreatív” feladat megtanítani arra, hogyan élhetik  mindennapjaikat úgy, hogy állapotuk a maguk számára jó életminőséggel elfogadható, míg mások számára láthatatlan legyen – teszi hozzá.

Pót Csabáné a szakközépiskola elvégzése után rögtön a Kútvölgyi Klinikai Tömb sebészetén kezdett dolgozni, majd munka mellett megszerezte a felnőtt szakápolói képzettséget, az OKJ-s ápolói képesítést, végül a főiskolai diplomát is, hogy előbb főnővér-helyettes, később főnővér lehessen.

Pályáján töltött 36 évéből idestova 20 éve dolgozik vezető beosztásban, és bár nagy a felelősség a vállán, sokat fejlődött az emberismerete, megtanulta, hogyan lehet motiválni a kollégáit, tudja, hogy kivel, milyen módon lehet hatékonyan kommunikálni. Elengedhetetlen, hogy a klinikán jó hangulat uralkodjon, ezért figyelembe veszi a kollégák családi, szociális és egészségügyi helyzetét is, amit a beosztásnál is szem előtt tart. A sebészeti betegek ápolása korántsem könnyű feladat, egy jól szervezett, jó hangulatú kollektívában azonban rengeteg sikerélményt tud nyújtani. A klinikai konfliktushelyzeteket nem csak az osztályértekezleteken beszélik meg, hanem minden évben csapatépítő kirándulást szerveznek, ahol felszabadultabb hangulatban igyekeznek megoldásokat találni az aktuális problémákra – hangsúlyozta Pót Csabáné. Fontos számára, hogy főnővéri pozíciója mellett részt vegyen a mindennapi betegellátásban, például az elektív műtétesek ambuláns kivizsgálásában, edukációjában, reggelente személyesen ő gondoskodik a betegek kórtermi elhelyezéséről – mesélte.

Pót Csabáné elmondta, a II. Sz. Sebészeti Klinika 42 ággyal működik jelenleg, gyógyító tevékenységük az általános sebészet és a gasztroenterológiai sebészet minden területére kiterjed. A minimálisan invazív és „fast-track” sebészet elkötelezett alkalmazói. Rengeteg epe-, és sérvműtétet végeznek, de fő profiljuk a vastag- és végbélsebészet, ezek túlnyomó többségét is laparoszkópos módszerrel operálják. Az elmúlt 10 évben áttértek az ambuláns perioperatív betegmenedzsmentre, ami másfajta munkaszervezést igényel az ápolóktól – hangsúlyozza a klinikai vezető főnővére, hozzátéve, hogy a korszerű rendszernek köszönhetően a betegek a beavatkozás napján fekszenek be, és még egy vastagbél műtétes is akár négy nap múlva hazamehet.

A betegápolás mellett egyik legfontosabb szívügye az újraélesztés-oktatás. 2006-ban végezte el az instruktorképzést a Magyar Resuscitatios Társaság (MRT) égisze alatt. Jelenleg a kötelező szakmacsoportos továbbképzések keretén belül tart kórházi alapszintű újraélesztést (Basic Life Support, BLS) szakdolgozóknak (ápolók, gyógyszertári asszisztensek, fogászati asszisztensek stb.) A Kútvölgyi Klinikai Tömbben pedig a kórházi alapszintű újraélesztést szervezi szakdolgozóknak és nem szakdolgozóknak egyaránt. Utóbbit közösen végzik az AITK-val és a III. Sz. Belgyógyászati Klinikával, illetve vannak instruktorok az I. Sz. Női Klinikáról is. A vezető főnővér úgy véli, szó szerint életbevágóan fontos lenne, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés technikáját, hiszen bárki, bármikor áldozat lehet. Becslések szerint hazánkban minden órában keringésmegállást szenved valaki, ami ugyanúgy érintheti a fiatalokat, mint az idős vagy beteg embereket, és a kórházon kívül is bekövetkezhet, akár az utcán, munkahelyen vagy otthon.

Pót Csabáné a magánéletében a fotózáson kívül egy másik hobbit is előszeretettel űz. A „Style on bike” közösség alapítójaként csapatával a városi biciklizést szeretnénk stílusossá tenni. Ő személy szerint magas sarkú cipőben és szoknyában is tud tekerni veterán kerékpárján.

Haszon Zsófia
Fotó:  Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.