Öt, a legmodernebb femtolézerrel végzett szürkehályog műtétet mutattak be egyedülálló módon élőben közvetítetve a Szemészeti Klinikáról. A technológiát a világon először itt alkalmazták hat évvel ezelőtt, azóta pedig a klinikán dolgozó munkacsoport segítségével tökéletesítik.

RS21305_KA-20140716-IMG_6624-nagy-zoltan-zsolt-interju-scr (1)A szaruhártya szabálytalanságainak kiegyenlítése rendkívül pontos műtéti technikát követel, a számítógép által vezérelt femtolézeres eljárás segítségével pedig akár hetvenszer pontosabb vágást tudnak a szemen ejteni, mint kézzel. Az alig egyperces beavatkozás nem igényel altatást, továbbá a fertőzésveszély és az esetleges komplikációk esélye is jóval kisebb – mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója.

A femtolézeres eljárást szürkehályog műtét során 2008-ban a Szemészeti Klinikán alkalmazták először, azóta pedig több mint ezer betegen segítettek ezzel a technikával. Az első operáció óta megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb a diagnosztikai képalkotás, illetve a lézer teljesítménye is – emelte ki az igazgató. Az eljárás három lépésben segíti az operatőr munkáját a hályogműtét során: automatizált módon, a beteg szemének esetleges véletlen szemmozgásától függetlenül szaruhártyasebeket készít, nyílást vág a szemlencse elülső tokján, illetve a szemlencse darabolását is elvégzi – fogalmazott.

RS24525_KA-20141107-IMG_5002-femto-laser-mutet-kozvetites-scrA műtéteket élőben közvetítették a Szemészeti Klinika által szervezett második Európai Femtolézer Konferencia résztvevői számára. Az eseményen közel háromszáz szakember vett rész 34 európai és tengerentúli országból, akiknek dr. Nagy Zoltán Zsolt a beavatkozás hatéves tapasztalatairól számolt be. Mivel a femtolézert egyelőre kevés helyen alkalmazzák, célunk volt, hogy a résztvevőket a szakmai előadások mellett műhelymunkákkal is segítsük a megfelelő technika elsajátításában, de az élő sebészeti közvetítés szintén ehhez járult hozzá – mutatott rá az igazgató. Hozzáfűzte: valamennyi műtét jól sikerült, ráadásul az operációs mikroszkóp alatt végzett beavatkozások közvetítését a kongresszus résztvevői úgy tudták élvezni, mintha ők is a műtőben lettek volna.

RS24529_KA-20141107-IMG_4992-femto-laser-mutet-kozvetites-scrA közvetítés lehetőséget adott a korábban a Klinikalandon már kiállított Verion nevű készülék nemzetközi szintű bemutatására is. Ez a berendezés a kötőhártyán és az ínhártyán található ereket elemezve rögzíti a szem képét, illetve a szivárványhártya rajzolatát, megtervezi a műlencsét, majd a rögzített szem képét az operációs mikroszkóp felvételére vetíti. Ez óriási segítség, hiszen megmutatja, hol végezzük a szaruhártyametszéseket, illetve milyen szögbe kell beállítanunk a beültetendő műlencsét – tájékoztatott dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.