A korábbi évekhez hasonlóan teltház volt az Általános Orvostudományi Kar nyílt napján, ahol a középiskolás diákok csoportos túrákon ismerkedhettek meg a Semmelweis Egyetem intézeteivel és klinikáival. Legtöbben az Anatómiai Múzeum preparátumaira voltak kíváncsiak, de népszerűnek bizonyultak az Élettani Intézet laborjai, a Radiológiai Klinika képalkotó berendezései, a Skill Labor élethű babái és a II. Sz. Patológiai Intézet előadásai is, melyek a diagnózis felállításához vezető utat mutatták be.

RS24200_KA-20141031-IMG_3247-nyilt-nap-scrDr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem legöregebb épületei is kiváló oktatókat és modern infrastruktúrát rejtenek, ez pedig hozzásegít a versenyképes tudás átadásához. Bár a Semmelweis Egyetem gyökerei 250 évre nyúlnak vissza, az intézmény mégsem matuzsálem – fogalmazott. A rektorhelyettes kiemelte: több mint hétezer magyar és háromezer külföldi hallgató kaphat itt olyan tudást, amivel bárhol a világon megállja a helyét, mert korszerű és naprakész. Egyúttal óriási felelősségnek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem oktatói képzik a magyar orvosok közel felét.

RS24188_KA-20141031-IMG_3289-nyilt-nap-scr„Az orvosi hivatás nem hasonlítható semmilyen más szakmához, aki erre készül, a nap 24 órájában orvostanhallgató” – fogalmazott dr. Kellermayer Miklós. A dékánhelyettes hangsúlyozta: az egyetem legjobbjai kiválósági programokban vehetnek részt, így akár már a kezdetektől bekapcsolódhatnak a tudományos munkába. Szólt a kreditrendszerű oktatásról és a karon folyó osztatlan mesterképzés elemeiről is. Az első négy szemeszter az alapos elméleti modul, ezt a preklinikai, majd a klinikai modul követi, a hatodév pedig gyakorló év – ismertette. Magyarország legrégebbi orvosképző egyeteme mindhárom küldetését, az oktatást, a gyógyítást és a kutatást is igen magas színvonalon képviseli – mondta dr. Kellermayer Miklós, aki – mint fogalmazott – reméli, hogy a leendő hallgatók már a Korányi projekt új klinikai komplexumában tanulhatnak.

Az ország legnagyobb kardiológiai központjában, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán folyó kutatásokat mutatta be előadásában dr. Maurovich-Horvat Pál, a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője. Mint arról beszámolt, a hirtelen szívhalál megelőzésére fókuszáló vizsgálatokban több medikus is részt vesz. A munkacsoport tagjai olyan újdonságnak számító háromdimenziós CT-t alkalmaznak, mellyel a koszorúér belseje is láthatóvá válik.

RS24198_KA-20141031-IMG_3256-nyilt-nap-scr

Dr. Kozsurek Márk adjunktus az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetet bemutatva elmondta: a több mint százéves épület infrastruktúrája megfelel a mai kor legmodernebb igényeinek. „Az egyik legmagasabb óraszámban oktatott tárgy az anatómia, annak azonban, aki meglátja a csodát az emberi test felépítésében, a tanulás nem lesz nyűg” – vélekedett az előadó, aki szerint az oktatás és a kutatás az intézet két egymást erősítő pillére.

Dr. Fritúz Gábor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika oktatásvezetője azt kívánta a felvételi előtt állóknak, hogy bár nehéz 18 évesen eldönteni, milyen szakmát válasszunk, mégis találják meg, ami személyiségükhöz leginkább passzol. „Fontos, hogy még ha orvos is válik valakiből, ne szoruljon a medicina falai közé és kultúrával való kapcsolatát mindenképp őrizze meg, járjon színházba, moziba, koncertre és olvasson minél többet” – emelte ki.

Az előadásokat követően a diákok csoportos túrákon vehettek részt, melyek keretében több intézetet és klinikát is körbejárhattak.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.