RS23777_KA-20141013-IMG_9408-scrEgészségügyi szakdolgozók részére szervezett továbbképzést a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság, valamint a III. Sz. Belgyógyászati Klinika a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. Mint arról Kormos Ágnes ápolási igazgató köszöntőjében beszámolt: a rendezvény célja, hogy egy-egy szakterületet körüljárva átfogó és új ismeretet tudjon nyújtani.

Az Ápolási Továbbképző Előadássorozat XIX. Konferenciájának témái az elhízás okozta betegségek ápolási vonatkozásait érintették. Elhangzott egyebek mellett, hogy a túlsúlyos emberek számának növekedése okozhatja a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémáját.

RS23620_KA-20141013-IMG_9426-scrDr. Gál János klinikai rektorhelyettes felhívta a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók számának csökkenésére, valamint erkölcsi és anyagi megbecsülésük hiányára. „Büszke vagyok arra, hogy a felkészült magyar ápolók Európa-szerte megállják a helyüket, ám a cél az, hogy megfelelő megbecsüléssel itthon tudjuk őket tartani” – mutatott rá. Mint fogalmazott, az ápolók helyzetének rendezése nem csak lokálisan, hanem központilag is elengedhetetlen. Az egészségügy dolgozóit belső késztetés hajtja, céljuk, hogy segítsenek az embereken, a frontvonalban, a betegágy mellett pedig önök állnak, amiért köszönet jár – intézte szavait az ápolókhoz. „Orvosként is tisztában vagyok az ápolók óriási értékével, sokat tanultam tőlük és tanulok ma is” – mondta a rektorhelyettes.

RS23607_KA-20141013-IMG_9492-scrMinél inkább öregszik a társadalom, annál egyértelműbb: az ápolás nélkülözhetetlenül kiegészíti az orvosok szakmai tevékenységét. Az orvosi és a nővéri munka között tehát nincs értékkülönbség – fogalmazott dr. Karádi István, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója. Kiemelte: a kórházi ágyak számának csökkenésével egyre hangsúlyosabb az ambulanciák és az otthoni ápolás jelentősége, amiben a szakmailag magasan képzett ápolóknak szintén nagy szerepük van. „Csak megfelelő szakdolgozói gárdával lehet megalapozni a jövőt” – szögezte le, majd megköszönte a jelenlévő ápolók munkáját.

A szakmai program főreferátumát dr. Karádi István tartotta. Mint előadásában kiemelte: az elhízás a civilizált világ pestise, ami az érintettek számát tekintve extrém növekedést mutat az Egyesült Államokban, Európában és a dél-kelet ázsiai országokban. A szövődményként fellépő betegségek súlyosságára utalva hangsúlyozta: az elhízás etiopatogenetikai tényezőinek pontos ismerete, a patobiokémiai folyamatok részletes megismerése és a korszerű terápiás eszközökben való jártasság az ápolói munka magas színvonalának elengedhetetlen feltétele.

RS23616_KA-20141013-IMG_9442-scr

Az elhízás világviszonylatban az egyik vezető megelőzhető halálok – hangzott el a konferencián. A résztvevők emellett megtudhatták, mi a túlsúly szerepe a nagyízületi degeneratív betegségekben, miért óriási a népegészségügyi jelentősége annak, hogy immár tömegesen túlsúlyosak a gyermekek, de előadások hangzottak el az egészséges életmód részleteiről is. Szó volt továbbá a túlsúly okozta betegségek fizioterápiás megközelítéséről, a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyeiről, a magas vérnyomásbetegség korszerű kezelésének elveiről, a helyes vérnyomásmérés szerepéről, a túlsúlyos várandósok szülésvezetésének nehézségeiről, valamint az obesitas szemészeti szövődményeiről és az elhízás társadalomelméleti megközelítéséről is. Az esemény fővédnöke dr. Szél Ágoston rektor volt.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.