Idén 120 szakmabeli vett részt a Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók 11. Országos Találkozóján, melyet második alkalommal szervezett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK). A rendezvény célja egyebek mellett az ápolói hivatás rangjának emelése, és az, hogy minél többen gyakorolják választott hivatásukat, ez ugyanis hozzájárulna a társadalom egészségi állapotának javításához.

RS23277__ZZS6241-scrDr. Szél Ágoston rektor, a kétnapos rendezvény fővédnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a kar másfél évtizede tartozik a Semmelweis Egyetemhez, ami ennek köszönhetően teljes orvos-egészségtudományi képzést tud biztosítani. Az ETK önálló doktori programjának bevezetésével mostanra minden szinten elérhető az ápolói képzés – mutatott rá. A rektor egyúttal kiemelte: a kar folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait, többek között ez biztosítja az intézmény hatékonyságát.

RS23281__ZZS6289-scrDr. Nagy Zoltán Zsolt dékán arra hívta fel a figyelmet, hogy a kar jövőre ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, a diplomás ápoló képzés pedig 25 éve indult el az akkori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán.

Dr. Mészáros Judit korábbi dékán elmondta: az ETK, így az Ápolástan Tanszék ereje is abban rejlik, hogy tagjai csapattagokként tekintenek egymásra. Prezentációjában felidézte a kar történetének állomásait, a Semmelweis Egyetembe való integrációt pedig nagy előrelépésnek nevezve. RS23286__ZZS6353-scrSzólt a szakmai felkészültségről is, ami nélkül szerinte az ápolók nem lehetnének az orvosok partnerei a gyógyításban. Hangsúlyozta: nem szakmunkásokat, hanem értelmiségieket képez a kar, ezért a szaktudás elsajátítása mellett szükséges az idegen nyelv és az informatika oktatása, sőt a sport és a közösségi programok szervezése is.

Dr. Balogh Zoltán, az Ápolástan Tanszék vezetője, a konferencia főszervezője az Egészségügyi Világszervezetet idézve kiemelte: azokban az országokban, ahol az ápolást nem fejlesztik, a lakosság egészségi állapota nem tükrözi a medicina fejlődését. Elmondása szerint a rendezvény küldetése, hogy emelje az ápolói hivatás rangját és képviselje az ápolókat. Felidézte: a főiskolai ápolóképzés 1989-es, illetve az egyetemi szintű képzés 2004-es indulása óta közel nyolcezer ápoló végzett az ETK-n, RS23284__ZZS6329-scrám közülük alig négyezren dolgoznak a szakmájukban. Cél tehát, hogy minél többen gyakorolják választott hivatásukat, ez ugyanis hozzájárulna a társadalom egészségi állapotának javításához – fogalmazott. Az ápolók oktatásáról kifejtette: az egyetemi integráció évében, 2000-ben indult el az átjárhatóságot könnyítő kreditalapú képzés. Két évvel később vezették be az egyetemi okleveles ápoló képzést, amivel a hallgatók 2004-től már diplomás ápoló képesítést szerezhetnek, 2011 óta pedig akár angol nyelven is tanulhatnak. Akik az ETK-n végeznek, nemzetközileg elismert diplomát vehetnek át – mondta a tanszékvezető, aki arról is beszámolt, hogy szakembereik a diploma átvételét követő továbbképzéseket is biztosítják.

A megnyitón végül Nosza Magdolnát, az egykori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ápolási csoportjának első vezetőjét köszöntötték kollégái és tanítványai 75. születésnapja alkalmából.

RS23272__ZZS6169-scr

A Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók XI. Országos Találkozójának témái között szerepeltek egyebek mellett az ápolóképzés új módszerei, a gyermekápolók pszichés terheltsége, valamint a különféle terápiák mellékhatásai is. A résztvevők emellett hallhattak az ápolóképzés jelenéről és jövőjéről, az újraélesztési protokollok változásairól, a betegtájékoztatásról, az ápolók szakmai továbbképzési motivációjáról, illetve a krónikus sebkezelés fontosságáról is.

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.