Az elmúlt szűk két hónap intenzív egyeztetéseinek eredményeként zökkenőmentesen történhet meg szeptember 1-jével a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) leválása a Semmelweis Egyetemről. Dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta: a kar önállósítása kormányzati döntés eredménye, az egyetem pedig mindent megtett, hogy a törvényhozói szándéknak megfelelően készítse elő a kiválást. A tárgyalások során a cél az volt, hogy semmilyen nyitott, vitás kérdés ne maradjon, ugyanakkor minél több ponton tartson fenn együttműködést a két intézmény.

20130625-img_8331-szel-agoston-rektor-interjuA rektor szólt arról is, hogy kettős érzéseket kelt benne a TSK kiválása. Az egészség- és sporttudománynak számtalan találkozási pontja van, mely jó alap volt az integrációhoz. Az elmúlt tizennégy évben több sikert ért el a kar az egyetemmel együtt, így például közös pályázatok indultak és létrejött egy jól működő Sporttudományi Doktori Iskola. Az együtt töltött idő alatt a kar számos tapasztalatot is elsajátíthatott a rendszerszintű egyetemi működésről. Ugyanakkor az is tény, hogy a TF-hez köthető egyes, sajtónyilvánosságra is került ügyek sok időt és energiát igényeltek az egyetem vezetésétől.

A kiválási folyamatot megkönnyíti, hogy az ingatlanok, vagyontárgyak, illetve a képzések tekintetében nem olvadt össze az egykori TF és a Semmelweis Egyetem. Az eddig a TSK-hoz tartozó szakok oktatása változatlanul folytatódik a Testnevelési Egyetemen, és azon épületeket „viszi magával” a kar, melyek az integráció előtt is hozzá tartoztak.

Dr. Szél Ágoston rektor fontosnak tartja a jogutódlás kimondását, mely az ígéretek szerint a kormányhatározatban rögzítve lesz, így mindkét egyetem azt örökli meg, ami a saját ügyeivel kapcsolatos.

Dr. Mészáros György, az Elméleti Orvostudományi Központ főigazgatója, a TF leválásáért felelős rektori biztos a munka mértékét érzékeltetve elmondta: a tárgyalások során több mint 2000 különböző file született. A TSK 96 oktatói státuszban lévő és mintegy 160 további dolgozóját szeptember 1-jétől a Testnevelési Egyetem foglalkoztatja tovább; a munkatársak időben megkapták az erről szóló tájékoztatót. A TSK mintegy 2400 eddigi és most felvett hallgatója szeptember 1-jétől automatikusan a Testnevelési Egyetem tanulójává válik – mindannyian megkapták már az erről szóló értesítést. Ugyanakkor a működtetés és az üzemeltetés területén számos feladatot, a kar számára szükséges háttérszolgáltatást központilag az egyetem látott el. Ezeken a területeken (pl. informatika, humánerőforrás) egy átmeneti időszakban továbbra is segíti a létrejövő TE-t a Semmelweis Egyetem, amennyiben szükséges.

A leválást előkészítő tárgyalásokon sikerült a források megosztásáról is megegyezni, így a TE indulásához szükséges pénzügyi feltételek adottak lesznek – tette hozzá a rektori biztos.

RS21290_TF-scrDr. Szél Ágoston kitért arra is: a TSK-án az elmúlt 14 évben összegyűlt úgynevezett „göngyölt adósságállomány” kompenzálására az egyetem ígéretet kapott a szakminisztériumtól. Ez összesen nagyságrendileg 1,3 milliárd forintot jelent.

A TF kiválásával a sportinfrastruktúra jelentősebb része elkerül a Semmelweis Egyetemtől, amely így programot indít a sportélet fellendítésére – egyesület létrehozásával, valamint pályázatok segítségével válhat az egyetem rangjához méltóvá a sportélete is.

A szeptember 1-jével létrejövő Testnevelési Egyetem rektora várhatóan december közepén léphet hivatalba, addig dr. Sterbenz Tamás, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék vezetője irányítja az intézményt – közölte a felsőoktatási államtitkárság az MTI kérdésére csütörtökön.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, D. Kiss Balázs, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.