RS21392_KA-20140731-IMG_2643-OPAI-fejlesztese-sajttaj-scr130 millió forintos uniós támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem és a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alkotta konzorcium. A projekt során megújul egyebek mellett az OPAI számos kórterme és orvosi szobája, a Semmelweis Egyetemen pedig létrejön egy forenzikus pszichiátriai részleg.

Ez utóbbival kapcsolatban dr. Baran Brigitta, a SE Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinika docense elmondta: a forenzikus pszichiátriai munkacsoport által működtetett részlegen olyan bűnelkövetők elmeállapot-megfigyelését végzik majd, akiknél felmerül az eljárás során, hogy kóros elmeállapotuk a büntethetőséget is befolyásolhatja. Eddig ezt a minimum 30 napos megfigyelést a területileg illetékes pszichiátriai osztályok végezték, mostantól azonban koncentráltan folyhat ez a munka, egy olyan helyen, ahol minden feltétel biztosított. A Semmelweis Egyetem klinikáján létrejövő részleg egy mintaprojekt, mely nyomán több hasonló regionális részleg jöhet majd létre a tervek szerint.

RS21383_KA-20140731-IMG_2681-OPAI-fejlesztese-sajttaj-scrAz új forenzikus pszichiátriai részleg szakmailag megalapozottabb elmemegfigyelési vélemények kialakítását teszi lehetővé, az igazságügyi pszichiátriai szakértők által végzett ambuláns vizsgálatok kiegészülnek a speciális kórházi osztályon végzett vizsgálattal.

A KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001 azonosító számú projekt keretében a Nyírő Gyula Kórház-OPAI-ban pszichiátriai befogadó részleget alakítanak ki és beindítanak egyebek mellett egy ún. Minnesota Modellre épülő, intenzív terápiás programot, továbbá beszereznek egy gyógyszerszintek mérésére, illetve neuroendokrinológiai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriumi eszközt.
DP
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.