RS18919_KA-20140620-IMG_2342-farmakognozia-jubileum-scrSzáz éves a Farmakognózia Intézet, a jubileum alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Semmelweis Szalonban. Az intézet igazgatója, dr. Blázovics Anna az ünnepség elején elmondta, büszke arra, hogy az utolsó öt évben ő lehetett az intézet igazgatója és éppen ez idő alatt érte el a 100. évét a tanszék.

RS18913_KA-20140620-IMG_2368-farmakognozia-jubileum-scr
Dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja köszöntőjében arról beszélt, hogy a százéves jubileum történelem, és nemcsak ünnep, hanem emlékezés is. „Mély kút az emlékezés kútja, mélyen kell meghajolni, ha száz év értékeit ki akarjuk meríteni” – fogalmazott a dékán. Hozzátette: az ünneplést egyszerre hatja át az emlékezés, és az ifjú kollégák bemutatkozása révén jelen büszkesége is. Dr. Zelkó Romána Juhász Gyula szavait idézte, miszerint „Szentség a munka és erő, (…) Embert egekbe emelő”. Ehhez kívánt hitet és erőt az intézet munkatársainak, a karnak, hogy a következő száz évben is éljen és virágozzék az intézet.

RS18908_KA-20140620-IMG_2408-farmakognozia-jubileum-scrDr. Csedő Károly akadémikus, a Marosvásárhelyi Orvos és Gyógyszerészeti Egyetem volt dékánja az ünnepségen felidézte a sok éves együttműködést és megköszönte, amit az intézettől több mint 60 év alatt kapott, tanult. Beszéde végén arra kérte a jelenlévőket, hogy a jövőben is értékeljék egymás segítségét, nézzenek fel egymásra, mert közös erővel még nagyobb eredményeket lehet elérni. Most, amikor egy generációváltás felé tartunk, nagyon fontos, hogy ezek a jó kapcsolatok ne szakadjanak meg – fogalmazott.

RS18894_KA-20140620-IMG_2463-farmakognozia-jubileum-scrDr. Hohmann Judit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a rendezvényen felidézte, hogy a szegedi és a budapesti Farmakognóziai Intézet sorsa évtizedeken keresztül nagyon szorosan összekapcsolódott. Kitért arra is, hogy jól ismerik a társintézetben folyó munkát, sok konferencián vett részt a két intézet, közös publikációk, kiadványok is születtek. Mély elismeréssel nyilatkozott az intézetben folyó tevékenységről. A jövőre nézve azt kívánta, hogy az intézet munkássága legyen továbbra is nagyon sikeres, és érjenek el szép eredményeket.

RS18892_KA-20140620-IMG_2483-farmakognozia-jubileum-scrDr. Máthé Imre, a SZTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi tanára kiemelte, a budapesti intézet igen komoly gyógynövénykutatási tevékenységet folytat, az elmúlt 30 évben nagy fejlődést mutatott. Azt kívánta, hogy ez a fejlődési ív tovább folytatódjon.

A köszöntők után dr. Blázovics Anna  beszélt az intézet történetéről, és szólt a korábbi igazgatók munkásságáról is. Kitért arra: idén indul és 2020-ig tart a Semmelweis Egyetem a Nógrád Megyei térséggel közösen indított, a funkcionális élelmiszerek innovatív termékcsalád kifejlesztésével kapcsolatos programja. 

RS18887_KA-20140620-IMG_2526-farmakognozia-jubileum-scrA jubileumi évfordulóra készült „100 éves a Farmakognózia Intézet” című könyvet dr. Szőke Éva, az intézet általános igazgatóhelyettese mutatta be. Kiemelte: a könyvvel mindenek előtt tisztelegni kívántak nagy elődeik emlékének, valamint a könyv segít a régmúlt emlékeit is felidézni. Ez fontos az utókor számára is hiszen, nem lehet úgy szilárad alapokra helyezni egy szakterületnek a működését, hogy a múltját nem ismerjük – tette hozzá.

Ezt követően emléklapokat adtak át, majd az intézet fiatal munkatársai tartottak előadásokat.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem