RS18481_KA-20140612-IMG_0038-tarjanne-molnar-eleonora-scrJúnius 1-jétől – a főigazgatói pályázati eljárás sikeres lebonyolításáig – Tarjánné dr. Molnár Eleonóra látja el a gazdasági főigazgatói teendőket. A gazdálkodási szakirányú közgazdasági szakokleveles jogászi végzettséggel rendelkező szakember a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban (OEP) és a Belügyminisztériumban szerzett pénzügyi és vezetői tapasztalatokat, a rektor gazdasági tanácsadójaként pedig már korábban bekapcsolódott a sokrétű gazdálkodásirányítási feladatok elemzésébe és megoldásába.

Tarjánné dr. Molnár Eleonóra úgy fogalmazott: a legnagyobb kihívás számára az, hogy egy nagyon heterogén tevékenységű intézményben láthatja el a gazdasági vezetői feladatot. „Ha valaki már hosszabb ideig dolgozott államháztartási szervezetnél, akkor is nagy kihívás és nagy feladat neki, hogy meg tudja teremteni a különböző területről érkező források összhangját, intézményfinanszírozási biztonságát. Hozzátette: vonzotta a Semmelweis Egyetem presztízse is, amikor elfogadta dr. Szél Ágoston rektor felkérését. „Nagy megtiszteltetés itt vezető beosztást betölteni” – hangsúlyozta.

RS18484_KA-20140612-IMG_0007-tarjanne-molnar-eleonora-scrA megbízott főigazgató elmondta: jó néhány évet eltöltött államháztartási területen, ez az, ami alapvetően közel áll hozzá, és amit szeret csinálni. Kiemelte, az eddigi munkái során mindig arra törekedett és azt vallotta, hogy a gazdasági terület egy intézményben – jó értelemben véve – kiszolgáló munkát végez. „Az a feladata, hogy szolgáltatást nyújtson az alaptevékenységben dolgozó területeknek, hogy természetesnek vehessék, minden feltétel a rendelkezésükre áll a munkavégzéshez. Ilyen szűkös finanszírozási lehetőségek között nem egyszerű feladat ezt megoldani” – fűzte hozzá.

Tarjánné dr. Molnár Eleonóra véleménye szerint a Semmelweis Egyetemen át kell majd tekinteni, hogy mik azok a bevételi lehetőségek – beleértve a pályázati forrásokat is – amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magas színvonalú szakmai működés feltételeihez plusz forrást biztosítsanak. „Igyekszünk majd feltárni azt is, vannak-e nem kellően indokolt kifizetések, valamint megtakarítási lehetőségek a rendszerben” – összegezte.

Kitért arra: eddigi tapasztalatai jó alapot adnak arra, hogy munkatársaival olyan költségvetési tervet tudjon összeállítani, amely folyamatos működési biztonságot ad majd az intézménynek. „Az elmúlt években a gazdálkodás során mindig igyekeztem arra törekedni, hogy kellő óvatossággal tervezzek az olyan bevételekkel, amelyek nem teljes bizonyossággal fognak befolyni” – szögezte le.

Tarjánné dr. Molnár Eleonóra beszámolt arról is, hogy egyelőre még ismerkedik az egyetemmel, folyamatosan tájékozódik, illetve egyeztet a vezetőkkel. Ennek része, hogy a főigazgatóság munkatársairól is szeretné pontosan tudni, hogy ki-milyen munkafolyamattal foglalkozik. Úgy vélte, ezt hosszú időbe telik teljesen átlátni, és olyan javaslatokat tenni, amelyekkel esetleg hatékonyabbá válhat egy-egy munkafolyamat.

Mint mondta, az eddigi élményei egyértelműen pozitívak az egyetemen. Mindenki részéről együttműködést és segítőészséget tapasztalt. Fontos számára, hogy a munkahelyen jó közösséget alakuljon ki, olyan csapat, akik szeretnek együtt dolgozni és együtt eredményeket is fel tudnak mutatni.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.