elo-kozvetites
David Ralph – Mikrosebészeti spermiumnyerés műtét

Az Urológiai Klinika és az Andrológiai Centrum szervezésében a Magyar Szexuális Medicina Társaság és a European Society for Sexual Medicine június 6-i kétnapos kongresszusi ülés részeként rendezték meg az Operatív Andrológiai Tanfolyamot, melynek keretében először végeztek élő műtéti közvetítést a klinika műtőjéből. A kongresszus helyszínén, a Novotel Centrum szálloda konferencia-termébe interneten keresztül sugározták az élő közvetítést.

A tervezett beavatkozások a férfi meddőség korszerű műtéti kezelését, a szexuális zavarok operatív terápiáját és a férfi nemi szervek helyreállító plasztikai sebészeti műtéteit célozták. A beavatkozásokat a nemzetközi, illetve a hazai urológia és andrológia kiemelkedő képviselői végezték.

Nyirady_Ralph_Bettocchi
Balról jobbra: Nyirády Péter, David Ralph, Carlo Bettocchi

Az egyetem Informatikai Technológiai és Üzemeltetési Igazgatósága által biztosított korszerű konferencia berendezésnek, valamint az egyetem felkészült informatikusai közreműködésének köszönhetően az élő közvetítést jó minőségben követhette nyomon a hazai és külföldi nagyrészt urológus és andrológus közönség.

A férfi nemi szerveket helyreállító műtétek évtizedek óta az Urológiai Klinika országosan kiemelt feladatát képezik, a 2009 óta újra működő Andrológiai Centrum tevékenységében pedig a mindennapi gyakorlat részévé vált a teljes körű andrológiai mikrosebészeti tevékenység.

Bemutatott műtétek:
1. Férfimeddőség, nem elzáródásos eredetű azoospermia – mikrosebészeti spermiumnyerés
Operatőr: Prof. David Ralph (University College Hospital, London) és Kopa Zsolt (Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika)
2. Konzervatív kezelésre nem reagáló, súlyos fokú, érrendszeri eredetű Erectilis Dysfunctio – felfújható pénisz protézis beültetése
Operatőr: Prof. Carlo Bettocchi (Urologia Universitaria – Policlinico di Bari) és dr. Király István (Szegedi Tudományegyetem Klinika)
3. Induratio penis plastica /Peyronie kór által okozott péniszgörbület megszüntetése
Operatőr: Prof. Nyirády Péter és Prof. Kelemen Zsolt (Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika)

Dr. Kopa Zsolt, Urológiai Klinika

Képek forrása: Urológiai Klinika