A „Felsőoktatási és egészségügyi intézmények működtetésének sajátosságai” címmel tartott előadást a Semmelweis Szalonban Fodor István rektori tanácsadó. A megjelenteket dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte, aki kiemelte: Fodor István gazdag pályája során óriási tapasztalatra tett szert azzal kapcsolatban, hogy miként lehet egy nagy intézményt tisztességesen, a törvények szerint működtetni. A rektor emlékeztetett arra, hogy a szakember hosszú ideig tagja volt az egyetem gazdasági tanácsának (gt), melyben elnöki posztot is betöltött. Miután a gt-k, mint az egyetemek számára kötelezően előírt grémiumok megszűntek, dr. Szél Ágoston rektori tanácsadónak kérte fel Fodor Istvánt, akinek – mint mondta – véleményét azóta is számos kérdésben kikéri.

RS14168_KA-20140319-IMG_2379-fodor-istvan-eloadas-scrFodor István előadásában egyebek mellett kiemelte: az elmúlt néhány évben Magyarországon a közjó fogalma, illetve a közvagyon védelme felértékelődött. A kormányzat és a fenntartók egyre többet foglakoznak a közpénzből is működtetett intézmények működésével, olyannyira, hogy ezen a területen változások várhatók a jövőben.

Az egyik legösszetettebb szerkezetű intézmények az orvostudományi egyetemek, ahol a viszonylag nagy költségvetés, valamint az összetett tevékenység miatt az évtizednyi időszak alatt kialakult működtetési gyakorlat felülvizsgálandó. Az eddigi működésekre veszélyt jelentenek a szolgáltatást, áruszállítást teljesítő „beszállítók” szabálykerülési szándékai.

A szakember kiemelte: az intézmények alaptevékenységei, céljai, feladatai a meghatározóak minden esetben. Ezt kell kiszolgálniuk a működtetés irányítóinak azzal, hogy a megoldások, a megvalósítás az esetek többségében már a működtetés feladata és felelőssége.

Fodor István szerint az intézmények működtetését szinte minden esetben meg kell újítani. A bizottsági, olykor „porlasztott” felelősséggel szemben hangsúlyosabbá kell tenni az egyén felelősségét. Az előadásban szó volt a kancellária rendszer  egy „egyetembarát” változatáról is, ami a hozzászólások alapján a hallgatóság számára meggyőzőnek tűnt.

RS14160_KA-20140319-IMG_2417-fodor-istvan-eloadas-scrFodor István kiemelte: a működtetés menedzselése kényes feladat, mert nem lehet és nem szabad a versenyszférában szokásos módszereket teljes egészében átvenni és alkalmazni. Ugyanakkor nagyon sok olyan szervezési, irányítási eszköz van, amely „kölcsönözhető” a gazdaság piaci szereplőitől, különösen tekintettel arra, hogy az felsőoktatásban megjelent a verseny, követelménnyé vált a felhasználói oldal és a nemzetközi összehasonlítás igényeinek követése.

Az előadás érintőlegesen tartalmazott néhány típusos hiányosságot, szabálytalanságot és törvénytelenséget is, ugyanakkor Fodor István szavai szerint az emberközpontú megközelítést, a tudás, a teljesítmény és az erkölcs hármasára épülő menedzseri szemlélet kialakítását helyezte a középpontba.

Fodor István meglátása szerint, a Semmelweis Egyetem is elindult már ezen az úton a működtetése területén. „Célszerű lenne mielőbb elérni azt az állapotot, amikor mindenki a maga helyén vigyáz a közvagyonra, és minden olyan összeget, ami ennek eredményeként a korábbi költségekhez képes megspórolható, jövedelemre, fejlesztésre lehetne fordítani a forráshiányos időszakban is – hívta fel a figyelmet.
DP

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.