„Hivatásomnak tekintem ezt a munkát, szeretetből vagyok itt” – fogalmazott Máténé Söveg Zsuzsanna, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főnővére, aki az Ápolók Napján Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Mint mondta, az elhivatottságot szereti a legjobban a munkájában, azt, hogy segíthet másokon. Ezt részben otthonról hozza, hiszen pedagógus családból származik, ahol mindig is gyerekközpontúság volt. Számára példaértékű, hogy az embert elismerték ebben a szakmában. „Ennek az elismerésnek szakmai értéke van, az ember munkája szempontjából egy visszajelzés, hogy ennyi idő után felfigyelnek rá”- vélekedett a díj kapcsán a főnővér.

Nem ez az első eset, hogy elismerték munkáját. Egyszer már részesült rektori, egyszer pedig egy kiváló dolgozó kitüntetésben. Felidézte: már 39 éve a klinika dolgozója. Eleinte gyógytornásznak készült, de végül a gyermekápolónő képzőbe jelentkezett, ahol nagyon megtetszett neki a szakma. Tanulmányait az egészségügyi főiskolán folytatta, ahol egészségügyi szakoktatói képesítést szerzett. Nagyon tetszett az, hogy másokon, főleg ezeken a kicsiken segíthetek – emelte ki az osztályvezető főnővér.

RS13682_KA-20140311-IMG_0624-matene-soveg-zsuzsanna-scrTíz évig az intenzív utógondozó részlegén dolgozott gyerekápolónőként, majd 1985-től lett osztályvezető főnővér. Máténé Söveg Zsuzsanna szinte 24 órás szolgálatot teljesít a klinikán, de nem bánja, hiszen egyre színesebb feladatokat lát el, egy ideje az immunológia, a reumatológia, és a nefrológia osztályon is dolgozik. Így szélesebb a skála, nemcsak egy alapellátást végez, ez pedig kiteljesíti az életét. Az osztályvezető főnővér a 2004-ben alakult Szakdolgozói Kamara megszervezésében is részt vett, alapító tagja, illetve országos elnöke volt a Gyermekápolás Tagozatnak. Vizsgabizottsági tagként megjelenik az OKJ-s ápolók vizsgáztatásában, ezáltal bepillantást nyerhet a mostani képzésbe is. Hozzátette: a gyakorlati vizsgán való részvétel számára mindig egy kihívást jelent.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.