RS11821_KA-20140219-IMG_7584-peter-cerny-riport-scrA múlt évben hat kocsival tíz Semmelweis Egyetemhez tartozó intézménynek nyújtott segítséget a Peter Cerny Alapítvány (PCA), összesen 1443 kivonulást teljesítve a neonatális mentés, szállítás, valamint sürgősségi ellátás területén – egyebek mellett ez is olvasható a neonatális intenzív centrumok munkáját segítő alapítvány 2013-as évről készített beszámolójából.

A Peter Cerny Alapítvány 25 éve segíti a Semmelweis Egyetem munkáját; szállító, ellátó és oktató tevékenységének jelentős része az egyetemhez kötődik, 2001 óta pedig az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika udvaráról indulnak multifunkciós rohammentőik.

Mint azt dr. Somogyvári Zsolt, a PCA szakmai vezetője elmondta: a 2013-as évben az egyetemen belül az I. és II. Sz. Nőgyógyászati, az I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati, a Neurológiai, a Szemészeti, az Ortopédiai, a Fül-Orr-Gégészeti Klinika, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épületei között végeztek szakszerű szállítást.

Leggyakrabban a légzészavarral küzdő koraszülötteket szállították a klinikák között. „A megfelelő lélegeztetési stratégia hiányában, mire a célállomásra érnénk, visszafordíthatatlan károsodást szenvedne az újszülött” – tájékoztatott a szakmai vezető. Hozzátette: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán végzett hipoxiás gyermekek hűtéses kezelésében szintén nap mint nap részt vesznek. Minél korábban kezdik el ugyanis a hűtést, annál kisebb lesz az agykárosodás, a rohammentőket ezért hideg vizet keringető hűtőmatraccal szerelték fel, amivel már a szállítás közben el tudják érni a javasolt testhőmérsékletet. „Ezzel valóban teljesül az eredeti elképzelés, hogy a neonatológiai rohamkocsi az intenzív osztály kinyújtott karja legyen” – mondta dr. Somogyvári Zsolt.

RS11833_KA-20140219-IMG_7542-peter-cerny-riport-scr

A szintén a Semmelweis Egyetem és a Cerny együttműködésében végzett Csecsemő-Szem-Mentő program keretében tavaly közel 800 szemészeti szűrést végeztek az alapítvány szakemberei, újszülöttek és koraszülöttek hiánypótló ágymelletti objektív hallásvizsgálatára pedig több mint ezer alkalommal került sor. A retinotelemetriás szűrővizsgálati projekt keretében a Szemészeti Klinika segítségével az alapítvány nővérei elsajátíthatták, hogyan lehet speciális kamerával felvételt készíteni a baba retinájáról, amit a gyermekszemész internet segítségével azonnal értékel, majd visszaszól telefonon, hogy mi a további teendő. Ezzel elérhetővé vált, hogy nem kell fölöslegesen utaztatni az akár súlyos állapotban lévő újszülötteket. A program elindításának hátterében az a felismerés állt, hogy évente közel kétszáz koraszülöttet szállítottunk az ország különböző pontjairól a Semmelweis Egyetemre szemészeti vizsgálatra – világította meg dr. Somogyvári Zsolt.

A beszámoló szerint a Peter Cerny Alapítvány a Semmelweis Egyetem intézményeinek neonatológiai betegellátási munkájához több mint 28 millió forint értékben járult hozzá a 2013-as évben. Szakemberei az egyetemhez nem csak a bázis RS11829_KA-20140219-IMG_7563-peter-cerny-riport-scrhelyszíne, illetve az ellátás révén kötődnek: a hatodéves hallgatók kötelezően választható neonatológiai speciálkollégiumában is részt vesznek, ezen kívül újraélesztési gyakorlatokat tartanak különböző klinikákon, de az oxiológus és gyermekgyógyász szakvizsga képzés során is lehet velük találkozni, hiszen a sürgősségi gyakorlat részeként a neonatológiai rohamkocsis ellátás is választható – részletezte munkájukat a szakmai vezető.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.