Az idei évben is pályázatot írt ki a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Apáthy István Alapítványa – az alapító okiratában meghatározott céljának megfelelően – anatómiai és klinikai anatómiai preparátumok készítésére. Az immár hagyományos preparátumkészítő verseny amellett, hogy a graduális és posztgraduális orvosegyetemi képzést segíti, serkenti a klinikai anatómiai kutatómunkát is.

Preparátum versen zajlott az Apáthy István alapítvány szervezésébenA pályamunkák értékelésére minden évben az anatómus, patológus és sebész szakmák kiemelkedő képviselőit kéri fel az alapítvány. Idén a Bíráló Bizottság tagjai voltak  dr. Szél Ágoston rektor, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet igazgatója, az Apáthy István Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója, dr. Gerber Gábor, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatóhelyettese, dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese, dr. Remenár Éva, az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak Sebészeti Osztályának főorvosa és Talpai Szabolcs, a HÖK képviselője.

Preparátum versen zajlott az Apáthy István alapítvány szervezésébenA pályázók február 21-én reggel 7 órakor mutathatták be a Bíráló Bizottság előtt preparátumaikat. A verseny 100 000 forintos díjazással járó I. helyezését Kugler Szilvia, III. éves hallgató nyerte el az „Extracardialis ingerképző területek vérellátása – bemutatás mikrodisszekció és szövettani feldolgozás révén” pályázatával (témavezető: dr. Nemeskéri Ágnes).

A II. helyezett lett Szilágyi Annamária és Máté Vanda II. éves hallgatók „Az articulatio atlantooccipitalis és atlantoaxialis feltárása” című pályamunkája (témavezető: dr. Katz Sándor).

Idén három III. helyezés született: Hajnes József I. éves és Szabó Diána II. éves hallgatók „Az alsó végtag szalagos feltárása: regio genus posterior és környéke” (témavezető: dr. Balogh Petra), Katharina Rüssel és Vladyslava Skakun II. éves hallgatók a „Searching for the artery of Adamkiewicz” (témavezető: dr. Szabó Arnold) és Tóth Bettina és Kiss Rebeka II. éves hallgatók a „Fossa poplitea feltárása” című pályamunkáikkal osztozhatnak a harmadik helyezésen.

nemeskeri aKülöndíjban részesült Gurdon István III. éves hallgató, a „Cervicalis nyirokcsomók és nyirokerek”, valamint Szpiszár Tamás és Kuti Ákos II. éves hallgatók a „Regio parotideomasseterica et buccalis felületes képleteinek feltárása (különös tekintettel a n. facialis ágaira)” című munkáikkal.

A nyertes hallgatók pályadíjaikat a március 15-i ünnepségén vehetik át.

Dr. Nemeskéri Ágnes, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet egyetemi docense, az Apáthy István Alapítvány kuratóriumi elnöke záró szavaiban megköszönte a pályázók kitartó, gyakran egy évig, vagy több hónapig tartó munkáját, amellyel magas színvonalú készítményeket alkottak, tisztelegve Apáthy István előtt, aki szenvedéllyel végezte kutatómunkáját, és technikai tökéletességre törekedett.

apünnepiülésApáthy István, a nemzetközi hírű neurohisztológus, politikus és szépíró, 1885-ben szerzett orvosi oklevelet a budapesti egyetem orvoskarán, majd a Nápolyi Nemzetközi Zoológiai Állomáson dolgozott. Ő alapította a kolozsvári Zoológiai Intézetet, az itt zajló kutatómunka, számos külföldi tudóst vonzott Kolozsvárra. Nemzetközi elismerést szereztek az általa elsőként leírt, neurofibrillumokkal foglalkozó közleményei, amelyek alapján Nobel-díjra javasolták.  Nagy eredményeket ért el az idegszövet kutatásában alkalmazott mikrotechnikai újításaival.

DP
Forrás: Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Fotó: Bende Kristóf, dr. Szuák András

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.