RS10603_KA-20140124-IMG_5195-ekk-nyilt-nap-scrA Semmelweis Egyetem Tehetséggondozó Tanácsa ismételten pályázatot hirdet az egyetem valamennyi hallgatója, a rezidensek, valamint a Doktori Iskola tagjai számára. Február huszadikáig még lehet jelentkezni.

Akik felkerülnek a Kiválósági listára, megkülönböztetett figyelmet kapnak a program tanácstagjaitól, a programba bekerülők pedig mentort kapnak, ösztöndíjban részesülhetnek, látogathatják a Doktori Iskola kurzusait, ráadásul olyan közösségbe kerülnek, amiben a legtehetségesebbek inspirálják egymást.

Az egyetem Tehetséggondozó Tanácsa 2007 óta minden évben meghirdeti a felvételt a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programba, melynek Kiválósági listájára a magyar és idegen nyelvű hallgatók közül a legjobbak kerülhetnek fel. Ehhez első körben írásbeli pályázatot kell benyújtaniuk, majd – amennyiben pontszámaik ezt lehetővé teszik – személyes felvételi beszélgetésen is számot kell adniuk tudásukról. A döntésben leghangsúlyosabban a tanulmányi, illetve tudományos eredmények számítanak, de a nyelvvizsgák száma, valamint a középiskolai versenyeken elért helyezések is befolyásolhatják a sorrendet. Ezen kívül a hallgatók sokszínűsége is fontos szempont a kiválasztásnál. A programra általában félszázan jelentkeznek, akik közül a Tanács tagjai 18-20 diákot emelnek ki.

Minden – programban résztvevő – hallgató szakmai fejlődését egy mentor segíti.  A Tehetséggondozó Programban résztvevők ösztöndíjban, illetve kutatási támogatásban részesülhetnek, de nagyobb eséllyel pályázhatnak külföldi részképzésekre is. A programban közreműködők a Doktori Iskola kutatás-fejlesztési munka módszertanáról, a tudományos kommunikációról, CV és pályázat írásról, életvezetési készségekről és az ismeretek gyakorlati hasznosítási lehetőségeiről szervezett kurzusait is látogathatják. Ezen kívül a tehetséges hallgatók részére az egyetem speciális lehetőségeket teremt MSc szakjaira való jelentkezésre és e szakok párhuzamos végzésére, PhD programjaiba való bekapcsolódásra, illetve a rezidens képzésre való orientációra és felkészülésre.

A hallgatói jogviszony, a PhD képzés, illetve a rezidens státusz végeztével, de legkésőbb a 35 éves kor betöltésekor a tagság megszűnik, ekkor automatikusan a Kerpel Alumni tagozatába kerülnek a program résztvevői.

A Kiválósági Lista pontrendszere és a pályázati űrlap a Program Weboldaláról tölthető le. A pályázatokat a tehetsegpont.se@gmail.com email címre elektronikusan lehet benyújtani. Benyújtási határidő: 2014. február 20.

Az egyetem weboldalán olvasható pályázati felhívásunk az alábbi linkre kattintva érhető el.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.