Minikonferencián mutatta be legújabb kutatási eredményeit 16 hallgató a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Legnépszerűbb téma a nanotechnológia, illetve a molekuláris biológia volt, melyek valamennyi előadáson sok érdeklődőt vonzottak.

RS10707_KA-20140129-IMG_5577-FOK-minikonferencia-scr„Mivel általában nincs elegendő anyagi forrás a tudományos kutatások elindításához, a kari pályázat ebben segíti a PhD-sokat, illetve a felsőbb évfolyamos hallgatókat. Célunk tehát, hogy lendületet adjuk egy-egy projektnek” – mondta a kezdeményezésről dr. Varga Gábor, a Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai Tanszékének vezetője. A főszervező hozzátette: „a részvétel egyben a pályázatírásban, az előadás gyakorlatának elsajátításában is segít. Magvetés ez, hiszen számunkra egyben az oktatói-kutatói utánpótlást is biztosítja.”

A Fogorvostudományi Kar belső pályázatát dr. Hermann Péter dékán hirdette meg a kutatómunka támogatására. A legjobb tíz pályázó legfeljebb 500 ezer forintot nyerhet el, a tervezett keretösszeg 5 millió forint.

A konferenciát másodszor rendezik meg, ám a hozzá kapcsolódó kutatási pályázat 2000-ben indult az akkori dékán kezdeményezésére. 2013-ban merült föl, hogy az írásbeli tudományos munka benyújtása mellett számoljanak is be eredményeikről a jelentkezők, hiszen ez gyakorlásnak is nagyon bevált. Az értékelést tudományos bizottság végzi, melynek munkájában több kari vezető is részt vesz, ám a végső döntést a dékán hozza meg, az átadás pedig március közepére várható.

RS10708_KA-20140129-IMG_5574-FOK-minikonferencia-scrAz elbírálás során a pályázatok tudományos értékét vizsgálják. Előnyt élveznek, amelyek sikeres kivitelezés esetén impakt faktoros publikációhoz, a még tudományos fokozattal nem rendelkező fiatal munkatársak PhD fokozatszerzéséhez vezethetnek.

Az előadások népszerűnek bizonyultak: a hallgatókon és témavezetőiken kívül valamennyi szekcióban közel száz érdeklődő, köztük a kar vezető oktatói, illetve rezidensei is jelen voltak. A legnépszerűbb prezentációk a modern nanotechnológia, illetve a molekuláris biológia témakörében hangzottak el, hiszen ezek egyelőre újdonságnak számítanak a fogorvostudomány területén. „Fizikusok, mérnökök eddig is alkalmazták a nanotechnológiát, mi viszont sokáig csak beszéltünk róla. Mostanra viszont a kísérleti és a klinikai orvostudományban is szerepet kap, sőt mára a fogorvostudományban is megjelent” – emelte ki dr. Varga Gábor.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.