A Skill Centrum pályázat (KMOP-4.2.1/B-10-2011-0010) a gyakorlati képzés színvonalának emelését célozta meg. Az infrastruktúrafejlesztéssel teli, közel 340 millió forintos európai uniós és állami támogatással megvalósuló projekt több mint két év után ér most véget.

RS9725_KA-20131211-IMG_0100-skill-centrum-zaro-rendezveny-scrA Semmelweis Egyetem egy Magyarországon egyedülálló, a gyakorlatorientált oktatást elősegítő Skill labor kialakítását és fejlesztését valósította meg, melyet 2013 februárjában vehettek birtokba a hallgatók. „A klinikai oktatásban a szimuláció szerepe mára megkérdőjelezhetetlen, így a Skill Centrum kiépítése, fejlesztése egyetemi szinten is fő projekt lett és – felismerve ennek jelentőségét, gyakorlati hasznát – a jelenlegi vezetés oktatási szisztémájába is beépült” – kezdte köszöntőjét dr. Gál János. A Skill Centrum pályázatának zárórendezvényén az általános és klinikai rektorhelyettes sikertörténetnek nevezte a szimulációs központ megvalósítását, mert „erősíti az egyetem oktatási repertoárját, valamint javítja nemzetközi megítélését.”

Dr. Kellermayer Miklós szerint az ünnep hangulatát az adja, hogy a Skill Centrum pályázata sikertörténet, mely a minőségi orvosképzést segíti. „Olyan apparátussal dolgozhattunk, ami professzionálisan támogatta ezt az ügyet” – mondta a projekt szakmai vezetője, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója. Megosztotta, hogy a központ születésének gondolata akkor merült fel, amikor néhány évvel ezelőtt egy, a Rezidens Szövetség felmérésére hivatkozó cikkből kiderült: a Magyarországon végzett orvosok nagy része még egy intravénás injekciót sem tud beadni. „Új, hasznos fejlesztés ez, mely a jövő orvosait hatékonyan fogja szolgálni. Erre azért is van szükség, mert az orvosképzésben mérhető legkönnyebben az oktatás minősége. Hiszen ha nem képzünk jó szakembereket, több ember hal meg, tehát a képzés hatékonysága közvetlen visszacsatolást kap” – fejtette ki az előadó.

RS9717_KA-20131211-IMG_0129-skill-centrum-zaro-rendezveny-scr

Dr. Farkas Péter „A III. Sz. Belgyógyászati Klinika oktatási fejlesztése” című előadásában nyomatékosította: a pályázat keretében megvalósuló fejlesztések interaktívabbá teszik a jövőbeli munkát. Az oktatószobák információs technikai újításai mellett egy fénymikroszkópos képdigitalizáló rendszert is kiépítettek. Az új, IMPAX radiológiai digitális képanyagról közölte: ennek segítségével online, távolról is elérhetők a képalkotó felvételek. A III. Sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai osztályának főorvosa hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a hematológiai oktató szobában a mikroszkópos morfológiai demonstráció egy egész medikus csoport részére prezentálható élőben.

RS9712_KA-20131211-IMG_0151-skill-centrum-zaro-rendezveny-scr (1)

„Mára monitorokon, digitalizált formában lehet látni a mikroszkópba helyezett kenetet, ami az interneten keresztül bármely gépről elérhető” – emelte ki dr. Fritúz Gábor projektmenedzser. Hozzáfűzte: eddig nehézséget okozott, hogy a hallgatók váltsák egymást egyetlen mikroszkóp felett, mostanra viszont a helyiségben lévő monitorokon látható a felnagyított kép és előadásokon is lehetőség nyílik ennek értékelésére. Tájékoztatása szerint eddig boncolási gyakorlatra alig-alig volt kapacitás, a megvalósult technológiai újítással viszont a vizsgálatok akár távolról is követhetők. Ezt demonstrálva az előadó láthatóvá tette a Kútvölgyi Klinikai Tömb és az I. Sz. Patológiai Intézet között létrejött skype kapcsolatot. A jövőben ilyen kontaktus lesz a boncterem és a klinikusok között, hiszen ez teleklinikopatológiai konzíliumra nyújt lehetőséget – hangsúlyozta dr. Fritúz Gábor.

RS9713_KA-20131211-IMG_0146-skill-centrum-zaro-rendezveny-scr (1)

Dr. Rácz Gergely, az I. Sz. Patológiai Intézet tanára az internet segítségével vett részt a rendezvényen. Nagy felbontású és teljesítményű, mozgatható kamerarendszert mutatott be, amely a boncasztal fölé helyezhető. A patológus elmondta: miután a hallgatók megvizsgálták a szerveket, az internetes kapcsolat segítségével a klinikus kollegákkal interaktív dinamikus telepatológiai konzultációt valósíthatnak meg, ráadásul a felvételt interaktív táblára is ki tudjuk vetíteni, így jobb minőségben láthatók az elváltozások.

A szimulációs központ kiépítésére a pályázati összeg felét fordították. A keretből ezen kívül high-tech endoszkópok, laparoszkópos oktatást segítő eszközök és interaktív táblák mellett többek között biomechanikai mérőműszereket és multifunkcionális ultrahang készüléket is vásárolhatott az egyetem 15 intézménye.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

USZT_logo_big

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.