Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult, a vetélkedőt a 17-24 év közötti fiataloknak hirdették meg. A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett háromfordulós, országos versenyen több mint 15 ezren vettek részt. A lányok között a 18 éves Tóth Emese, a Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója lett a legintelligensebb diák

Nagy Diak IQ-teszt_nyertesek

Az első fordulóban egy több éves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. Az online fordulóban 15 ezernél is többen tették próbára tudásukat. A december 5-i döntőbe 249-en jutottak be, ahol a diákok egy különleges, több részből álló, izgalmas, élő show keretében, közönség előtt versenyeztek. A fiataloknak nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett. A feladványokat a Mensa HungarIQa és a Rejtvényfejtők Országos Szövetsége közösen állította össze a legutóbbi, pekingi világbajnokságon használt feladattípusok alapján.

A lányok között a 18 éves Tóth Emese, a Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója lett a legintelligensebb diák, aki végig magabiztosan teljesített. Elmondása szerint nem készült külön a versenyre, szerinte bőven elég volt, hogy matematika tagozatos osztályba járt a gimnáziumban, és szívesen old meg logikai feladványokat. Szabadidejében három hangszeren, hegedűn, furulyán és gitáron játszik, néptáncol és társastáncol, valamint önkéntes munkát is végez.

A Nagy Diák IQ-teszt legintelligensebb fiú versenyzője címet a soproni Kóczán Gergely nyerte el, aki a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves építészmérnök hallgatója.

Kiss-Bódi Bernadett