A Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjának rendezvényén külföldi ösztöndíjat és kutatási támogatást elnyert hallgatók mutatták be eredményeiket a Semmelweis Szalonban, ahol az idei év legjobbjai is átvehették kitüntetéseiket.

RS9131_20131128-IMG_8832-kerpel-nap-scr
dr. Fekete György

„A Kerpel Nap ünnep, hiszen egy dolgos év után kiváló tehetségek számolhatnak be hazai és nemzetközi sikereikről” – kezdte köszöntőjét dr. Fekete György, a Tehetséggondozó Program Tanácsának elnöke. A professzor hozzátette: ma átadhatunk jutalmakat is, ami az erkölcsi kitüntetésen túl egyben kiemelt anyagi támogatást is nyújt mindazoknak az élenjáró mentoroknak és fiataloknak, akik kiemelkedő teljesítményt értek el. Dr. Szabó Attila arról beszélt, hogy több mint húsz évre nyúlik vissza a heidelbergi, freiburgi és a Semmelweis Egyetem közti kapcsolat. „A tavalyi év díjazottjai ma bemutatják, hogyan sáfárkodtak a rájuk bízott javakkal és ismertetik elért eredményeiket” – vetítette előre a Tehetséggondozó Program titkára.

Kolonics Ferenc hatodéves ÁOK hallgató a Jellinek Harry ösztöndíjjal tíz hónapot töltött dr. Szabó Gábor professzor szívsebészeti laboratóriumában Heidelbergben, ahol az ischaemia-reperfúziós károsodás farmakológiai megközelítési lehetőségeit vizsgálta. Az ischaemia-reperfúzió, a véráramlás megszűnése igen gyakori klinikai jelenség, melynek kezelése során a vérellátás helyreállítása paradox módon sokszor az állapot rosszabbodását idézi elő. Kolonics Ferenc állatmodellek vizsgálatával erre próbált megoldást találni, végül a vardenafillal, egy viagrával rokon vegyülettel ért el eredményt.

RS9150_20131128-IMG_8932-kerpel-nap-scr (1)

Szintén a Jellinek Harry ösztöndíjjal volt Németországban Boros Eszter hatodéves ÁOK hallgató, aki tanulmányútja során a szintetikus cannabinoidokat analizálta. A közelmúltban ezek a cannabinoidok különböző növényi keverékekhez adott ismeretlen adalékanyagokként megjelentek a drogkereskedelemben, és ezzel együtt az is nyilvánvalóvá vált, hogy a designer drogok fogyasztásának súlyos mellékhatásai lehetnek. Boros Eszter kutatócsoportja ennek utánajárva figyelte meg négy olyan szintetikus cannabinoid GABAerg és glutamát neurotranszmisszióra kifejtett hatásait, amik nagy gyakorisággal jelen vannak ezekben a drogkeverékekben.

Dr. Szanyi Szilárd PhD hallgató a heidelbergi Sebészeti Klinikán végzett kutatómunkája során a nanorészecskék szerepét vizsgálta a hasnyálmirigy diagnosztikájában és célzott terápiájában. Az egyik legrosszabb prognózisú kórkép, a hasnyálmirigyrák terápiájának újszerű ágát képviselik a nanorészecskék, melyek a klasszikus kemoterápiához képest kevesebb mellékhatást okoznak és célzottabb terápiát biztosítanak. Az előadó kiemelte: „hosszútávú célunk egy olyan részecske kifejlesztése, amely lehetővé teszi a hasnyálmirigyrák korai diagnózisát és kezelését, ugyanakkor a gyógyítás eredményességének monitorozását is.”

RS9157_20131128-IMG_8947-kerpel-nap-scr

Az Astellas Pharma Kft. tavalyi támogatottja Kerényi Áron hatodéves ÁOK hallgató, aki az újszülöttkori aszfixiát kutatja az I. Sz. Gyermekklinikán. Előadásában rávilágított: a betegség évente egymillió újszülött halálát okozza világszerte, de az érintett túlélőknek is egész életen át tartó neurológiai következményekkel kell szembenézniük. „Az agyi alkalózis kezelésében korábban már felvetődött a xenon gáz és a hipotermia kombinált alkalmazása, ezt reprodukáltuk a xenont szén-dioxiddal helyettesítve” – számolt be Kerényi Áron. Bár ez nem jelentett megoldást, továbbfejlesztve – egy azóta is tartó nemzetközi együttműködés keretében – beigazolódott: az aszfixia okozza az apoptotikus sejtkárosodást.

Dr. Domonkos Andor Astellas díjas PhD hallgató „Nucleus raphe medianus: a szerotonin-rendszer váratlan sokszínűsége” című előadásából kiderült: a felszálló szerotonin rendszer egy olyan szabályozó moduláció, amely az ébredésben nyújt segítséget. Amikor ugyanis szervezetünk ébredni készül, egyes sejtek már fél órával azelőtt elkezdenek aktiválódni, egyre több szerotonint ürítenek, de az éber aktivitást a tényleges ébredés után csak mintegy fél órával érik el. „Kutatásaink során kiderült: annál jóval bonyolultabb szabályozás áll a háttérben, mint hogy fél óra pontossággal reggel beállítsam a megfelelő éberségi szintemet” – fejtette ki a PhD hallgató.

RS9152_20131128-IMG_8938-kerpel-nap-scr (1)

Az előadássorozat utáni díjátadón dr. Markovich György az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: “negyven évvel ezelőtt fejeztem be itt tanulmányaimat, nagyon jó érzés, hogy most ebből a cég segítségével valamit visszaadhatok.”

A Kerpel Mentor díjakat dr. Ligeti Erzsébet és dr. Szabolcs Zoltán professzorok vehették át. TDK támogatást Kellermayer Dalma TDK hallgató, illetve dr. Lázár Enikő és dr. Gara Edit PhD hallgató nyert. Dr. Birtalan Ede, dr. Balogh Réka, Katona Dávid és Schuth Gábor a Kerpel Programban elvégzett tudományos és közéleti munkájának elismeréért kitüntetésben részesült. A Semmelweis Egyetem Baráti Körének Kerpel-díjait Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely érdemelte ki, míg dr. Herczeg Kata és Oláh Máté munkáját az Igazságügyi Orvostanért Alapítvány támogatta.

RS9166_20131128-IMG_8994-kerpel-nap-scr (1)

Az öregdiákok okleveleinek átadását követően a Kerpeles hallgatók kulturális programmal – fotósorozat-bemutatóval, zongoraelőadással és szavalattal – színesítették az estét, végül Perencz Béla, az Operaház magánénekese lépett fel.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.