Nagy Gábor professzor szájrák szűrése.
dr. Nagy Gábor

Egész napos ingyenes szájüregi rákszűrést tartottak csütörtökön a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében. A most először megrendezett ingyenes szűrésen bárki részt vehetett, aki előzetesen regisztrált. Dr. Nagy Gábor, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet tanára végezte a vizsgálatokat egy speciális lámpával, amellyel már nagyon korai stádiumban ki lehet mutatni a daganatot. Nagy volt az érdeklődés, a páciensek 10 percenként váltották egymást. Este 6 óráig 42 embert tudtak megvizsgálni, de sokan így sem fértek be, ezért az intézet jövő évtől minden csütörtökön ingyenes szűrőnapokat tart.

A szájüregi rákszűrés keretében azt is felmérték, hogy kinek milyen kockázati tényezők befolyásolják az állapotát. Gyakori például, hogy a szájüregben jelentkező rák genetikus hajlam miatt alakul ki, de sok esetben a rendszeres dohányzás és az alkoholfogyasztás okozza.

Hazánk első helyet foglal el Európában a szájüregi rákok gyakorisága és a betegség okozta halálozás vonatkozásában. Ez a daganattípus megközelítőleg 3500 főt érint évente, akiknek csaknem fele meghal a későn felfedezett szájüregi daganat miatt. A korai felismerés nagyon fontos, mert az időben elkezdett gyógyítás életet menthet, ezért is döntött úgy a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet, hogy ezentúl minden csütörtökön elvégzik az ingyenes szűrést bárkinek, aki kér időpontot.

Nagy Gábor professzor szájrák szűrése.
dr. Nagy Gábor

A kockázati tényezők megismerése és ezek elkerülése, az önvizsgálat, illetve a rendszeres fogorvoshoz fordulás a legfontosabb teendő a szájüregi rákok elkerülésében illetve korai felismerésében.

A szűrést a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet a Magyar Rákellenes Ligával közösen szervezte.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.