RS8893_KA-20131125-IMG_8572-erasmus-stock-scr (2)
F. Tóth Katalin

Bár eddig az Általános Orvostudományi Karról jelentkeztek legtöbben, a Semmelweis Egyetem valamennyi karán nagy az érdeklődés a Campus Hungary pályázat iránt. Az Erasmus+ néven jövőre induló programra pedig szintén sok hallgató jelentkezését várják.

A Balassi Intézet negyedik alkalommal hirdetett Campus Hungary ösztöndíjpályázatot, melynek megvalósítása 2012 júniusa és 2014 októbere között esedékes. F. Tóth Katalin Erasmus koordinátor elmondta: a Campus Hungary felsőoktatási mobilitási program kiemelt célja a hallgatók nemzetközi tapasztalatszerzését elősegítő pályázati rendszer működtetése. Az ösztöndíj ezen kívül növeli a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességét, valamint elmélyíti, illetve kiterjeszti a hazai és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot.

A külföldi felsőoktatási intézményekbe féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, illetve csoportos tanulmányútra jelentkezhet az a hallgató, aki már elvégzett két félévet, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a fogadó és a küldő intézménye támogatja pályázatát, valamint vállalja, hogy hazaérkezését követően beszámolót készít külföldi tudományos tevékenységéről. F. Tóth Katalin kiemelte: „a Campus Hungary Program keretében bármely külföldi felsőoktatási intézménybe, kutatóintézetbe lehet pályázni, melyet a pályázó küldő és fogadó intézménye jóváhagy, így a mobilitási program keretében a hallgatók eddig a világ 73 országába nyertek el ösztöndíjat.” Hozzátette: az első három pályázati körben a Semmelweis Egyetemről 158 hallgató kapott erre lehetőséget, a 2014. július-októberi időszakra szóló pályázat kiírása pedig januárra várható. Ezek elbírálása a tanulmányi átlag, a tudományos tevékenység és a benyújtott munkaterv alapján történik.

RS8888_KA-20131125-IMG_8589-erasmus-stock-scr

A szervező Balassi Intézet mindamellett, hogy növeli a hallgatói mobilitást, az EU 2020 stratégiában megfogalmazott célok megvalósulását is segíti. Eszerint 2020-ra az újonnan végzett diplomások legalább húsz százalékának rendelkeznie kell valamilyen külföldön szerzett, felsőoktatáshoz kapcsolódó tanulmányi vagy képzési tapasztalattal. A Campus Hungary Program a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány konzorciumában, az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósul meg.

Erasmus+ néven indul 2014-ben az Európai Bizottság új programja, mely hét jelenlegi programot egyesít és vált fel, köztük az Erasmust is magában foglaló Egész életen át tartó tanulás programot is. Az erről szóló európai rendelet elfogadása, valamint a pályázati felhívás és az útmutató megjelenése néhány héten belül várható – vetítette előre a koordinátor. Az új, 2014-2015-ös tanévre vonatkozó Erasmus hallgatói tanulmányi és szakmai mobilitásra vonatkozó pályázati kiírást az egyetem szeretné az eddigi évekhez képest korábban megjelentetni, így a beadási határidő is korábban lesz megközelítőleg négy héttel.

RS8892_KA-20131125-IMG_8576-erasmus-stock-scr (1)

Az idei tanévre a Semmelweis Egyetem több mint 300.000 Eurót nyert Erasmus mobilitás megvalósítására. Ez az összeg magában foglalja a hallgatói tanulmányi és szakmai gyakorlat ösztöndíját, valamint az oktatói és a személyzeti mobilitás támogatását. A Semmelweis Egyetemen az Erasmus szakmai gyakorlat a hatodévesek körében legnépszerűbb, a hallgatók legkedveltebb célpontja pedig továbbra is Németország.

További információ: https://semmelweis.hu/erasmus/

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.