Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Circulation című folyóiratának októberi száma hétoldalas összeállításban számol be a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tevékenységéről. A lap kitér arra, hogy a klinika évi mintegy 1500 miokardiális infarktust elszenvedett beteget lát el évente, 40 szívtranszplantációt, 1000 szív- és 2500 érsebészeti műtétet végez; a kardiovaszkuláris ellátás minden formáját biztosítani tudja a közép-magyarországi régió felnőtt lakosságának.

Az írás bemutatja a Városmajori Klinika stábját, és dr. Merkely Béla igazgatót, aki érzékeltetve az intézmény fejlődését egyebek mellett arról is beszél: amikor a kilencvenes évek elején visszatért Heidelbergből öt kardiológus dolgozott itt, míg ma 110 főből áll a Városmajori Klinika stábja, közülük 60 kardiológus, akik képesek a legkorszerűbb eljárások alkalmazására.

merkelyA Semmelweis Egyetemet Budapest egyik csodájának nevezi a cikk, és úgy fogalmaz: az egyetem egy klasszikus egészségtudományi központ, komoly alapkutatási tevékenységgel, három nyelvű oktatással és betegellátással. Utóbbi kapcsán megemlítik, hogy az egyetemi klinikák két millió beteget látnak el évente. A cikk szerzője ír arról is, hogy a Semmelweis Egyetem diákjainak harmada külföldi, a világ 60 országából érkeznek ide hallgatók.

A teljes angol nyelvű cikk ide kattintva megtalálható.

DP
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.