YI5M3540A nagy médiafigyelmet kapó első TALENT Konferencia célja a fiatal tehetségek bemutatása, a tehetségek segítése. Az országos televíziócsatornák mellett több sajtóorgánum is tudósított az eseményről, rávilágítva a figyelmet az egész társadalom számára kifizetődő tehetséggondozásra. Több szervezet is képviseltette magát, a Semmelweis Egyetemen működő Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program az előkészítésben is részt vett.

A rendezvény első felében tíz kiemelkedően tehetséges fiatal (mindannyian a La femme magazin által kezdeményezett „50 tehetséges magyar fiatal program” mentoráltjai) beszélt személyes történetéről, munkáról, kitartásról, sikerekről, kudarcokról. A közönség ezután több kerekasztal beszélgetés közül választhatott, a visszajelzések alapján mindegyik értékes gondolatokkal gazdagította a hallgatóságot. Az „Esélyteremtők” témájú beszélgetésen a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program elnöke, dr. Fekete György is felszólalt. Az egész rendezvényen megkülönböztetett figyelem kísérte az elsőként Egyetemünk által kezdeményezett, intézményi rendszerbe illeszkedő tehetséggondozás tapasztalatait.

YI5M3541A délutáni beszélgetéseket gondolatébresztő előadások követték. A Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, dr. Domonkos Andor is kifejthette véleményét az agykutatásról, a tudományos-technikai innovációban betöltött szerepéről. A rendezvény kellemes atmoszféráját tovább fokozták a kerekasztal-beszélgetéseket, illetve előadásokat követő gondolatcserék.

A tehetséggondozás kiemelkedően fontos a jelenlegi társadalmi problémák kezelésében is, Magyarországnak pedig e téren sok rejtett tartaléka van. Fontos, hogy minél jobban kiaknázzuk ezt a hatalmas erőforrást. A TALENT Konferenciának van jövője, az emberek nyitottak az efféle értékek befogadására. A hasonló rendezvényekkel minél több fiatalhoz eljuthat a kitartó, nemegyszer önfeláldozó, ám mégis gyümölcsöző munka értékének üzenete.

A Semmelweis Egyetem pedig ismét büszkélkedhetett, hiszen a média is felfigyelt a tehetséggondozás terén végzett kimagasló tevékenységére. A konferencia résztvevőinek, köztük dr. Fekete György elnöknek, dr. Szabó Attilának, a Tehetséggondozó Program titkárának, illetve a mentorprogramban résztvevő több hallgatónak is alkalma nyílt a művészeti élet, a tudományos világ különféle szakterületeinek képviselőivel, médiaszereplőkkel tapasztalatcserére, újabb lehetőségek megismerésére. Dr. Domonkos Andor előadását lelkesedés követte, többen is felkeresték a témájával, az agykutatással kapcsolatban.

Dr. Domonkos Andor