RS8092_20131107-IMG_5762-mozaik-avato-scrA pszichiátriai betegek gondozását és rehabilitációját segítő Moravcsik Alapítvány gondozottjai által készített mozaik alkotást adtak át a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, valamint a Neurológiai Klinika közös kert részében. Az ünnepélyes átadón Pucsek József, a Moravcsik Alapítvány részeként működő Integrált Szociális Intézmény igazgatója elmondta, régóta gondolkodtak már azon, mi legyen ennek a régi, sivár és kopott oszlopnak a sorsa. A mozaik ötlete az alapítvány egyik munkatársától, Kovács Emesétől jött. A falrész minden figuráját más tervezte meg, végül ezeket az önálló kompozíciókat Józsa Éva rendezte egybe. A mozaik alkotás két hónap alatt készült el. A munka során mindkét klinika betegei gyakran segédkeztek a közös alkotásban, szenzációs napok voltak – fogalmazott Pucsek József.

RS8095_20131107-IMG_5741-mozaik-avato-scrAz avatáson dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes úgy fogalmazott: az ember szíve mindig megmelegszik, amikor tudja, hogy valami szép, valami új épül. A mozaik alkotás ünnepélyes átadásán a rektorhelyettes arról beszélt, hogy amikor az innovációról, az új dolgokról gondolkodunk, akkor arra is mindig emlékeznünk kell, hogy hol vannak a hagyományok, a gyökerek.

A művészet egy olyan dolog, amely az emberiséggel együtt fejlődött, az ember pedig nem létezhet művészetek nélkül. Egy műalkotás nem beszél, egy műalkotás mutat; megmutatja a művész lelkét, az életeseményeit, az érzéseit. Hat benne a tudatos, és a tudattalan – fogalmazott dr. Molnár Mária Judit, aki kitért arra is: a mai modern terápiában is gyakori, hogy művészetet alkalmaznak. E műalkotás létrejötte is szerepet játszott a betegek gyógyulásában – emelte ki az átadón a rektorhelyettes. Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik munkálkodtak ennek a műalkotásnak a létrejöttén.

RS8097_20131107-IMG_5734-mozaik-avato-scrDr. Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóhelyettese és a Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke az alapítvány nevében átadta az alkotást a klinikák részére. Elmondta, remélik, hogy lesz továbblépés, tudják folytatni ezt a kezdeményezést, és tovább szépülhet a kert. Azt kívánta a klinikák dolgozóinak és betegeinek, hogy ha elmennek a kép előtt, leljék örömüket benne.

Az avatáson részt vett a Neurológiai Klinika igazgatója, dr. Bereczki Dániel, és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója dr. Bitter István is.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.