A hormonális rendszer vizsgálata komplex bioinformatikai és in vivo renderekkel című KTIA pályázat projektnyitó rendezvényét tartották október 15-én az Semmelweis Egyetem ÁOK II. Belgyógyászati Klinikáján. A meghívottakat Rácz Károly professzor, a projekt szakmai vezetője köszöntötte. A kétéves munka részleteteit a konzorciumi tagok képviseletében dr. Patócs Attila, az MTA-SE Molekuláris Medicina kutatócsoport tudományos főmunkatársa, a klinika Endokrinológiai Genetika laboratórium vezetője, illetve dr. Kovács Balázs, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének tudományos főmunkatársa ismertette.

DSCF8025A projekt kiinduló pontja, hogy a hormonrendszer-szabályozás és a szabályozási zavarokból eredő betegségek megismerése leghatékonyabban a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek alkalmazásával, a különböző platformokból származó adatok integrálásával valósítható meg. A pályázat egyik célja olyan infokommunikációs rendszer beállítása, amely a nagy áteresztőképességű, ún. „next generation sequencing technology” informatikai feldolgozását segíti. Ugyanakkor a bioinformatika adatok ellenőrzése in vivo rendszerekben elengedhetetlen a biológiai folyamatok valódiságának tisztázásához. A konzorciumi együttműködés a SZIE Halgazdálkodási Tanszékével lehetővé teszi a hormonális rendszer betegségeinek komplex elemzését, és zebradániók vizsgálatával olyan in vivo modellek létrehozását, amelyekkel a szabályozási mechanizmusok és a beavatkozási pontok egyértelműen azonosíthatóvá válnak. A kutatás során újabb biomarkerek és terápiás célpontok válhatnak ismertté.

A kialakítandó infokommunikációs rendszer, a bioinformatikai platform nagy számításigényű feladatok lesznek elvégezhetők, amely az orvostársadalom, sőt minden olyan kutató segítségére lehet, aki az ún. teljes genom szekvenálás technológiával dolgozik.
További cél a glükokortikoid hatás vizsgálatára alkalmas modell kifejlesztése és tesztelése, mivel a glükokortikoidok iránti rezisztencia számos betegség kezelése során fellép. A rendszer alkalmas lesz a szteroid hatás közvetítésében szerepet játszó fehérjék azonosítására, amelyek a betegségek felismerésében játszanak szerepet, és a kezelési stratégiák szempontjából új biomarkereket jelenthetnek.

A szakmai előadások oldására végül Holczhauser Zsuzsanna előadóművész tett kísérletet, aki – többek között- Babits Mihály Balázsolás című szép versét mondta el. A rendezvényen dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes is részt vett.

Vereckei Zoltán

Infoblokk3_KTIA_egyesuszt_logo_rgb