A Semmelweis Egyetem K+F+I menedzsmentet támogató szervezetei az elmúlt egy évben nagy átalakuláson mentek át – mondta dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes. Míg 2012-ben négy különböző szervezet, ebből két központi szervezeti egység (Technológiai és Transzfer Iroda, Semmelweis Kutatóegyetemi Projektiroda), valamint két egyetemi tulajdonú kft. (Pályázati és Innovációs Központ Kft., Semmelweis Innovations) látta el ezeket a feladatokat, addig ma, egy évvel később, egy új központi szervezeti egység az Innovációs Központ és egy jogutód kft, a Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft. végzi ezeket a tevékenységeket.

Mint arra dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes rámutatott: a korábbi szervezetek különálló szakmai vezetés alatt működtek, rendkívül nagy önállósággal, saját célokkal, érdekeltségi rendszerrel. Tevékenységeik között jelentős átfedések voltak. A most létrehozott új szervezetek aktivitásai egymást kiegészítik, az egyetem kutatói számára nem jelent többé gondot, hogy hová is forduljanak, ha pályázatírásban, projekt menedzsmentben, esetleg spin-off cég alapításában kérnének segítséget.

Dr. Takács Zita projektmenedzserA július elején létrehozott Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Takács Zita a legfontosabb feladatoknak a kutatásfejlesztés támogatását, a K+F tevékenységek piaci erősítését és a vidéki nyitást, vagyis a konvergencia régióból való forrásszerzést tartja. A társaság három megszüntetett kft. (Pályázati és Innovációs Központ Kft., Semmelweis Innovations, Beszerzési Kft.) jogutódjaként jött létre, így tevékenységének része a kötelező jogutódlási feladatok ellátása is. Mint arra Takács Zita rámutatott, négy nagy pályázati folyamat köthető a megszüntetett társaságokhoz, ezek ötéves fenntartási kötelezettséggel összefüggő feladatait az új kft. látja el. „A kötelező, és csak vállalkozási formában ellátható alapfeladatok mellett azonban újakat is generálunk, célunk, hogy új forrásokat hozzunk az egyetemre” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A forrásszerzés egyik eszköze lehet a Kutatásfejlesztési Kft. által kezdeményezett vidéki nyitás, vagyis a konvergencia régióban fekvő Nógrád megyével való innovációs együttműködés, melynek köszönhetőn az egyetem olyan uniós forrásokhoz juthat, melyek amúgy – lévén, hogy a központi régióban fekszik – nem lennének elérhetőek. Az együttműködésről szóló megállapodást a Nógrád megyei Rétságon a Kutatók Éjszakájához kapcsolódó Kutatók Hajnala rendezvényen írta alá a megyei önkormányzat és a Semmelweis Egyetem.

Kutatók hajnala Rétságon
Kutatók hajnala Rétságon

Az együttműködés alapja, hogy Nógrád megye a következő hétéves, 2014-20 közötti uniós időszakban elérhető fejlesztési források döntő részét az innovációra akarja fordítani, a tudásgazdagság fejlesztésében látja a kitörési lehetőséget. A fejlesztési forrásokból mindehhez a megye komoly infrastruktúrát kíván kialakítani, amelyhez a Semmelweis Egyetem szakmai tartalmat és hátteret tud adni – magyarázta Takács Zita.

Az ügyvezető úgy véli, a K+F tevékenység piaci erősítése is hozhat plusz forrásokat az egyetem számára. A Kutatásfejlesztési Kft. – igény esetén – inkubátor szolgáltatást nyújt az egyetemi kutatási eredményekből kinövő spin off vállalkozások számára annak érdekében, hogy az eredményeik gyorsabban eljuthassanak a piacra.

Az egyetem nyilvántartása szerint az elmúlt csaknem tíz évben alig néhány spin off cég alakult. Takács Zita úgy fogalmazott, a legtöbb egyetemen nehezen indul a kutatás eredmények piacra vitele, az azonban biztos, hogy a Semmelweis Egyetemen folyó kutatásokban ennél jóval nagyobb a potenciál. Az ügyvezető azzal számol, hogy félévente legalább egy kutatót hozzá tudnak segíteni ahhoz, hogy kutatási eredményét vállalkozási formában is hasznosítsa.

Dobozi Pálma

A megújult innovációs szervezeti háttérről szóló sorozatunkat hamarosan folytatjuk az Innovációs Központ igazgatójának és igazgatóhelyettesének bemutatásával.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.