Idén tavasszal fejeződött be a Szemészeti Klinika patinás, százöt éves épületének teljes körű rekonstrukciója. A megújult terekben – egy önálló helyi kezdeményezésnek és a vállalkozó szellemnek köszönhetően – immár hajdani szépségükben díszelegnek a klinika eredeti bútorai is.

P1030785-web 20130821-IMG_7267-szemeszeti-klinika-butorok-web A berendezéseket valószínűleg az épületet is tervező híres építész páros, Korb Flóris és Giergl Kálmán, illetve tervezőirodájuk jegyezhette, de erre utaló dokumentum nem maradt fenn – mint ahogy egyetlen eredeti terv sem. A kor divatos stílusától, a szecessziótól szokatlan, egyszerű, markáns vonalú design jellemzi a tárgyakat, különösen vonatkozik ez a betegek által látogatott területekre. Megalkuvás nélküli funkcionalitásukat kedvesen puhítják a finoman faragott ívek, az egyszerű, geometrikus díszek és mindenekelőtt a harmonikus arányok.

A felújítás kezdeményezője és motorja Jászberényi Valéria klinikavezető főnővér, valamint Schrammel Zoltán, a klinika teljes körű felújításának építész-tervezője volt. A pályázati dokumentációt együtt készítették el, illetve a bútorok felújításának folyamatát is közösen követték.

Mint hangsúlyozzák: a Szemészeti Klinika szerencsés helyzetben volt, hiszen nem megszokott dolog, hogy egy száz évnél is régebb óta működő egészségügyi intézményben még nagy számban fellelhetők az eredeti berendezések. Igaz azok állapota a mostani felújítás előtt híven tükrözte a XX. század minden viszontagságát.

20130821-IMG_7247-szemeszeti-klinika-butorok-webA felújításhoz a fővárostól 2008-ban, illetve 2010-ben összesen három millió forintot nyert a klinika a Fővárosi Települési Értékvédelmi Támogatásból. A szükséges önrészből két millió forintot a Semmelweis Egyetem, míg egy millió forintot a Schulek Vilmos Alapítvány biztosított. A helyreállítást az Anda és Fiai Bútoripari Kft végezte.

20130821-IMG_7263-szemeszeti-klinika-butorok-webAz első pályázat még a nagy rekonstrukció tervezési időszakában jelent meg, így a szakmai segítség éppen adott volt, hiszen melyik építész ne jönne lázba egy ilyen lehetőségtől, hogy a felújított helyiségeket az eredeti szépségű bútorok díszítsék majd.

A közös munka gyümölcsei láthatók ma a patinásan csillogó várópadok, karosszékek, szekrények, asztalok, órák képében a folyosókon, a könyvtárban, az előadóban, az orvosi szobákban, de még a III. emeleti modern, új üvegdoboz teremben is, ahol ugyanolyan otthonosan mutatnak a régi vonalak mint egykori helyükön.

A felújítás kezdeményezői mindenkit arra biztatnak, aki erre jár, hogy érintse meg a száz évnél is idősebb, de szépen felújított, lakkozott fákat, élvezze kényelmüket, tiszteletet kívánó, de kedves látványukat. Sőt, a bátrabbak ki is próbálhatják az osztályos folyosón álló, ma is pontos régi mérleget, a szerencsések pedig hallgathatják az ingaórák valamelyikének finom ketyegését.

Nagy Emese

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.