2000 óta minden év október második csütörtökét a Látás világnapjaként tartjuk számon. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság, illetve a gyengén látás kialakulása az esetek 80 százalékában megelőzhető, illetve hatékonyan gyógyítható. Magyarországon évente mintegy 6000 ember veszíti el a látását, melyből 4000-en megmenthetőek lennének. Rendkívül fontos tehát a megelőzés, a különböző szűrővizsgálatok hangsúlyozása. Az idei világnap fő témája a látás rehabilitáció volt.

RS6143_20131010-IMG_7849-latas-napja-scrA világnap alkalmából ünnepi ülést tartott a SE Szemészeti Klinikája és a Magyar Szemorvostársaság. A rendezvényt dr. Tímár József rektorhelyettes nyitotta meg, aki elmondta: a látás életünk minőségét, a világról alkotott képünket meghatározó képességünk, ezért szemünk betegségei igen súlyos következményekkel járnak, nemcsak az egészségünkre, hanem szellemi működésünkre is. Manapság a látászavar szinte népbetegséggé vált, aminek egyik oka az lehet a rektorhelyettes szerint, hogy az ember tudáséhsége leküzdhetetlen, egyre többet olvas, ami túlterheli ezt a fontos érzékszervünket. Dr. Tímár József a tudományos ülés megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetemen 210 éve működik szemészeti klinika, amely azóta folyamatosan fejődik. Az elmúlt évek nemcsak szervezeti átalakulást hoztak, hanem megújult az infrastruktúra is.

RS6138_20131010-IMG_7864-latas-napja-scrA rendezvény megnyitóján szintén felszólaló dr. Szőke László, az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság, Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője hangsúlyozta: 2000-ben indították el a Látás 2020 programot, amelynek alapvető célkitűzése, hogy 2020-ig számolják fel a megelőzhető vakság kialakulását a világ minden országában. Ez egy világméretű kezdeményezés a vakság megelőzésére. A vakság okaként elsődlegesen az időskori látásromlás, illetve a cukorbetegség szövődménye említhető meg – mondta. Dr. Szőke László a megnyitón szólt arról is, hogy számára ez a klinika nem csupán a mostani rendezvény helyszínét jelenti, gyerekkorában, a 60-70-es években, több mint 20 szemműtéten esett át, melyek jelentős részét ezen a klinikán végezték. Elismerését és dicséretét fejezte ki az itt dolgozó orvosoknak.

RS6142_20131010-IMG_7880-latas-napja-scrLászló András, az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Fogyatékosságügyi Főosztályának kabinetfőnöke a Látás Világnapja alkalmából rendezett ünnepi ülés megnyitóján az együttműködés fontosságát emelte ki. A fogyatékos emberek sokkal nagyobb aránya dolgozik a nyugati országokban, mint Magyarországon – hangsúlyozta. Ez azt is jelenti, hogy a társadalom sokkal jobban befogadja őket, sokkal kisebb arányban támaszkodnak az állam és mások segítségére. Ez a társadalmi érzékenyítés egy olyan irány, amit a kormányzat követni fog a jövőben is. Orsós Zsolt paralimpikon példáját emelte ki, aki élen jár a társadalmi érzékenyítésben, azért, hogy a felnövekvő generációban a távolságtartás sokkal kevésbé legyen érzékelhető, mint most. Az érzékenyítés egy olyan tevékenység, amely nagyban segít a fogyatékosok helyzetén, hiszen alapvető fontosságú, hogy ezeket az embereket minél inkább magunk közé tudjuk fogadni – mondta. Végezetül azt kívánta az egészségügyben dolgozó szakembereknek, hogy minél több, újabb, innovatívabb eszközöket, megoldásokat, kezeléseket tudjanak megvalósítani.

RS6147_20131010-IMG_7874-latas-napja-scrDr. Németh János, a Magyar Szemorvostársaság elnöke, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a megnyitón arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 285 millió ember látássérült Földünkön, ebből 39 millió a vak, és 246 millió közepes vagy súlyos látássérült. A 2000-ben indított Látás 2020 program célja az volt, hogy megtörje ezt a növekvő tendenciát. A kezdeményezés az első 10 év adatai alapján jó úton halad a kitűzött cél felé, hiszen 2010-ben már az előrelátható 60 millió helyett 39 millióra csökkent a vakok száma- ismertette az adatokat a társaság elnöke. Dr. Németh János kiemelte a május végén Genfben elfogadott új akciótervet, amely 2014-2019-ig szabályozza a teendőket. Az akciótervben egy olyan vízió jelenik meg, egy olyan világot képzel el, amelyben nincs olyan egyén, aki szükségtelenül elvesztette volna a látását. Ebben a vízióban univerzális és akadálytalan az egészségügyi és a szemészeti ellátáshoz való hozzáférés is.

A megnyitó beszédek után a látás témakörében különböző tudományos előadások következtek.

Kiss-Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.