20130925-IMG_2782-pullmonologia-intenziv-atado-webFelújították a Pulmonológiai Klinika hatágyas intenzív osztályát, amely így már a legmagasabb európai követelményeknek is megfelel. A helység klimatizált, a padló csúszásmentes, az ágyak a legmodernebb mechanikával rendelkeznek. Az ünnepélyes átadón dr. Losonczy György igazgató emlékeztetett arra, hogy az osztályt harminc évvel ezelőtt dr. Hutás Imre igazgató hozta létre. Akkoriban elsősorban a Pulmonológiai Klinika szakorvosai látták el az itteni munkát, az idő jó részében intenzív ellátásra specializálódott szakorvos vezetésével.

20130925-IMG_2706-pullmonologia-intenziv-atado-webAz elmúlt időszakban a nemzetközi példák is jól mutatták, hogy a pulmonológiai tevékenység kiterjed a nem invazív légzéstámogatásra, az alvás alatti légzészavarok kivizsgálására és kezelésére is. Ilyen tevékenységek azonban csak az épületen belül elhelyezkedő intenzív osztály megléte esetén végezhetők. A klinika felújított intenzív osztállyal és egy új, 10 ágyas szubintenzív osztállyal is rendelkezik, mindkét osztály finanszírozásban is részesül. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikával (AITK) való együttműködésnek köszönhetően rövid időn belül teljesülni fog, hogy intenzív szakorvos folyamatosan jelen legyen. Vagyis létrejön egy, a legkorszerűbb európai követelményeknek megfelelő tüdőgyógyászat intenzív és szubintenzív osztállyal. A már korábbról európai akkreditációt elnyert Alváslaboratórium és Bronchológia működését minden tekintetben megfelelő háttér szolgálja ki.

20130925-IMG_2702-pullmonologia-intenziv-atado-webDr. Gál János általános rektorhelyettes, az AITK igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: az egyetem vezetése rendkívül fontosnak tartja az ilyen felújításokat, melyek a jelenlegi gazdasági helyzetben csak összefogás, csapatmunka és komoly mecenatúra által valósulhatnak meg. A rektorhelyettes kitért arra, hogy az egyetem tervei szerint a mellkassebészeti és a majdani tüdőtranszplantációs ellátásért az egyetem budai oldalon található intézményei, így a Városmajor, a Kútvölgyi Tömb és a Pulmonológiai Klinika lesznek felelősek, egységben együttműködve egymással.

Dobozi Pálma