20130906-IMG_5889-eurest-atado-webEgy tápláltsági állapot felmérésére alkalmas, úgynevezett InBody 230-as készüléket adományozott az Eurest Kft. a SE Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság Központi Dietetikai Szolgálatának.  Az eszköz lehetővé teszi a betegek tápláltsági állapotának követését. Nagyon pontos eredményeket tud adni a testösszetétel analízisével: testtömeg indexről, testzsír százalékról, izom tömeg arányról, teljes test víz arányról, derék-csípő arányról, az alapanyagcsere energia igényéről. Mivel a tápláltsági állapot közvetlenül befolyásolja a beteg gyógyulását, a szövődmények kialakulásának esélyeit, ezért a beteg kezelésének tervezéséhez elengedhetetlen ennek a feltérképezése. A készülék hordozható, a beteget nem terheli meg, a vizsgálat ideje mindössze 30 másodperc.

20130906-IMG_5914-eurest-atado-webNyerges János, az Eurest Kft. ügyvezető igazgatója az átadón 3 fontos érvet emelt ki, ami miatt ezt az adományt ide hozták. Elsőként az emberi oldalt hangsúlyozta. Elmondta, hogy négy év alatt olyan munkakapcsolatot sikerült kialakítani a dieteteikai részleggel, amiben nagyon sok segítséget és támogatást kaptak. Ezt a fajta együttműködést szerették volna megköszönni ezzel az adománnyal. Másodikként az egyetemmel már 10 éve kötött szerződést emelte ki. Harmadik okként pedig azt nevezte meg, hogy az Eurest Kft. az elmúlt időszakban nagyon-nagy figyelmet fordított az elhízás, a túlsúlyosság elleni harcra.

20130906-IMG_5906-eurest-atado-webGál János, általános rektorhelyettes az egyetem vezetősége és a betegek nevében egyaránt megköszönte az adományt, ami szerinte nagyon fontos lépés a betegellátás területén. Elmondta, hogy az eszközt a gyógyításban, illetve az egészségügyi dolgozók körében is hasznosítani tudják.  Jelenleg az egészségügy nincs túl jó helyzetben, így minden adomány felértékelődik – mondta rektorhelyettes.

A központi dietetikai szolgálat keretén belül 22 dietetikus fogja használni az új készüléket.

Kiss-Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.