Semmelweis Egyetem meghívására Budapestre látogatott dr. Frank Ulrich Montgomery, a Német Orvosi Kamara elnöke, hogy tájékozódjon a magyarországi német nyelvű orvosképzésről. Az elnök hivatalos programja augusztus 15-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnál tett látogatással kezdődött, ahol dr. Szél Ágoston rektor társaságában elsősorban a hallgatói csereprogramokról és a közös képzések továbbfejlesztési lehetőségeiről folytattak eszmecserét. Az ezt követően délután a Semmelweis Egyetemen megrendezett kerekasztal megbeszélésen dr. Matei I. Hoffman, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete is részt vett.

_ZZS0894A megbeszélésen dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora megnyitó beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Német Orvosi Kamara elnöke és a német nagykövet látogatást tesznek egyetemünkön. A rektor ezt követően köszöntötte  a vendégeket: dr. Horváth Attilát, a McDaniel College Budapest igazgatóját, Palotás Zoltánt a College International német nyelvű programjának igazgatóját, dr. Molnár Imrét, a Dennis Gábor Tudományos Társaság elnökét, Koller Ákost a Pécsi Tudományegyetem Kórélettani és Gerontológiai Intézetének igazazgatóját, dr. Dux Máriát a Szegedi Tudományegyetem  Élettani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárát, dr. Hajós Ferencet, a Szent István Állatorvos Tudományi Egyetem Anatómiai és Szövettani Tanszékének professzorát és az idegen nyelvű képzés igazgatóját, valamint _ZZS0860Márton Krisztinát, a Német Nagykövetség tudományos referensét. Az egyetemi delegáció tagjai dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, dr. Sótonyi Péter rector emeritus, dr. Röhlich Pál, a  Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet professor emeritusa, dr.  Keltai Mátyás  a Kardiológiai Központ egyetemi tanára és dr. Pop Marcel a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója voltak. A rektor kiemelte dr. Sótonyi Péter kiemelkedő szerepét az egyetem Németországgal való együttműködésében.

_ZZS1090Dr. Szél Ágoston beszédében elmondta, hogy az egyetemen három évtizede, 1983-ban indult meg a német nyelvű oktatás, és az azóta eltelt időszak bebizonyította, hogy a világszerte elismert német nyelvű képzés elindítása jó döntés volt. A jelenlegi megbeszélés témája az együttműködés mostani helyzete és a jövőben rejlő lehetőségek – jelentette ki. Ehhez kapcsolódóan dr. Szél Ágoston köszöntötte a Semmelweis Egyetem  kerekasztal-megbeszélésre meghívott hatodéves német hallgatóit.

_ZZS0926Dr. Montgomery köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Német Orvosi Kamara az egyetemek együttműködését elősegítő munkáját a hallgatókért végzi, őket tekinti a legfontosabbnak. Üdvözölte a résztvevőket, és Sótonyi professzort, mint régi együttműködő partnerét köszöntötte. A Német Orvosi Kamara (a Német Orvosok Munkaközössége) a német orvosi önkormányzat csúcsszervezete; jelenleg 459 ezer orvos foglalkozáspolitikai érdekeit képviseli Németországban. A kamara a nyolcvanas évek óta Magyarországgal számos együttműködés kialakítását támogatta, többek között az Asklepios Campus Hamburg létrejöttét is, mely a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar részeként működő kétnemzetiségű kar Hamburgban. Az elnök véleménye szerint a magyar és a német intézmény az együttműködésnek köszönhetően jobb eséllyel állhatja meg helyét a nemzetközi versenyben.

Dr. Montgomery néhány mondatban bemutatkozott a résztvevőknek, életpályájáról beszámolva elmondta, hogy bár angliai születésű, Németországban, Hamburgban él. Régóta ismeri a Semmelweis Egyetemet, és a Német Orvosi Kamara jó kapcsolatot ápol a Magyar Orvosi Kamarával és annak elnökével, dr. Éger Istvánnal.  Beszédében kiemelte, mennyire fontosnak tartja az oktatást, mely meghatározza az ellátás minőségét. Az elnök elmondta, hogy a demográfiai előrejelzések szerint 2020-ra a 60 év feletti korosztály létszáma megduplázódik, ami az orvosképzés jelentőségét egyre növeli.

_ZZS1104Véleménye szerint az orvos-beteg kapcsolat alapja a kommunikáció, emiatt a képzésben nagy hangsúlyt szükséges fektetni a beteg és az orvos közti viszonyra. A klinikai oktatásban tapasztalatai alapján a jelenleginél több kommunikációra lenne szükség. Felszólalása végén elmondta, nagyra értékeli, hogy a Semmelweis Egyetem a kerekasztal megbeszélésre a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek képviselőit is meghívta. A német diákok részére tartott egyéves előkészítő év a McDaniel College Budapest szervezésében a résztvevő felek egyöntetű véleménye alapján a magas követelmények és túljelentkezés  miatt rendkívül fontos.

Dr. Röhlich Pál a Semmelweis Egyetem, dr. Koller Ákos a Pécsi Tudományegyetem, dr. Dux Mária a Szegedi Tudományegyetem német nyelvű orvosképzését mutatták be ezt követően.  dr. Hajós Ferenc, a Szent István Állatorvos-tudományi  Egyetem német nyelvű képzését ismertette.

Dr. Keltai Mátyás felszólalásában beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetemen hallgató német orvosok  közül sokan itt szerezték meg PhD-fokozatukat. A felek egyetértettek abban, hogy fontos lenne a posztgraduális képzést fejleszteni a német-magyar együttműködés területén. A professzor két együttműködési lehetőség megvalósításában kérte a Német Orvosi Kamara segítségét. Egyrészt indítványozta a nálunk tanult német orvosok érkezését a kötelező tantárgyak oktatására a graduális orvosképzésben, másrészt a magyar patológiai oktatás iránt tapasztalható német érdeklődésre alapozva további együttműködés kialakításához kérte a kamara támogatását.

_ZZS1035A német hallgatók hozzászólásukban elmondták, hogy hasznosnak tartják a Semmelweis Egyetemen tartott szóbeli vizsgákat a multiple choice vizsgák helyett. Fontos számukra a gyakorlati munka, mely által elméleti ismereteiket azonnal a gyakorlatban is használhatják. A kiscsoportos oktatás, a diákok és az oktatók közti személyes kapcsolat, valamint a kommunikáció a betegekkel Budapesten és Hamburgban a klinikai évek alatt biztosítják az oktatás magas színvonalát, mely által a Semmelweis diplomát  27 EU-országban komplikációmentesen,  azonnal elfogadják.

_ZZS1120A hallgatóknak adott válaszában dr. Montgomery örömmel nyugtázta, hogy a nálunk tanuló diákok elégedettek a képzés minőségével, és azon a véleményen volt, hogy a Semmelweis Egyetemen szerzett diploma a minőség garanciája.

A megbeszélést követően dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja és dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánhelyettese bemutatta a vendégeknek az Elméleti Orvostudományi Központot.

Az este folyamán dr. Montgomery és az egyetemi képviselők dunai sétahajózáson vettek részt. Augusztus 16-én reggel dr. Banai János, a Magyar Orvosi Kamara helyettes elnökefogadta dr. Montgomeryt. A vendég budapesti záró programjaként a McDaniel College meghívására budapesti városnéző körúton vett részt.

Az intenzív megbeszélés-sorozat végeztével dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: a Montgomery professzorral való kitűnő kapcsolat garantálja az eddig rendkívül gyümölcsöző német-magyar orvosképzési kapcsolatok fenntartását és a páratlan lehetőségeket magában foglaló harmincéves kezdeményezés további kiszélesítését.

Thurzó Orsolya (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága) beszámolója

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.