20130725-IMG_6688-mogyorosi-dorottya-riport-webJúlius 1-jétől dr. Mogyorósi Dorottya a Semmelweis Egyetem megbízott főtitkára. A reumatológus szakorvos és jogász végzettségű szakember múlt október óta dolgozik az egyetemen. „Rektor úr igénye, hogy az egyetemen belül erősödjön az orvos-beteg kapcsolat során a jogvédelem, valamint az én motivációim találkoztak” – mondja arról, hogy miért váltott, s döntött az egyetemi munka mellett. Az azóta eltelt időben elkezdte egy olyan komplex betegjogi iroda jogi hátterének kialakítását, mely nemcsak az egyetemen ellátott betegek jogait védi, s próbálja megelőzni a panaszos helyzeteket, hanem az egészségügyi dolgozóknak is segít a betegjogsértések megelőzésében. Mindezzel a betegpanaszok egységes kezelését lehetne megvalósítani, a cél pedig, hogy a megelőzés és a válasz is egységes legyen egyetemi szinten.

Ahogy dr. Mogyorósi Dorottya fogalmazott, e munka közben találta meg az új, megbízott főtitkári feladat. E területen a legsürgetőbb az egyetemi szinten egységes tanulmányi és vizsgaszabályzat kialakításának befejezése, valamint a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) hiányosságainak kiküszöbölése. Az szmsz átfogó felülvizsgálata ősszel kezdődik el, a legszükségesebb módosítások pedig év végéig megtörténhetnek, együttműködve a karokkal és a hallgatói önkormányzattal – mondta a megbízott főtitkár, aki hangsúlyozta: a jogszabályok és az egyéb szabályzatok betartása az egész egyetemi közösség érdeke, a jog rendeltetésszerű használatára pedig különösen ügyelni kell.

A megbízott főtitkár kiemelte: meggyőződése, hogy ebben az új munkakörében sokat segít majd, hogy jogi végzettsége mellett korábban reumatológus szakorvosként is dolgozott. „Az orvos és az egyetemi oktató szemével is át tudom tekinteni a szabályzatokat abból a szempontból, hogy betarthatók-e a gyakorlatban vagy sem” – mondja.

20130725-IMG_6676-mogyorosi-dorottya-riport-webDr. Mogyorósi Dorottya orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte, míg jogi tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatta. Első munkahelye, még érettségi után, itt volt a Semmelweis Egyetemen; az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán segédápolóként dolgozott.

Később több mint egy évtizedig az egészségügyért felelős minisztériumokban dolgozott, ahol számos igazgatással, közigazgatási egyeztetéssel, kodifikációval kapcsolatos tapasztalatra tett szert. Megalakulása óta tagja az Egészségügyi Tudományos Tanács Humánreprodukciós Bizottságának, 13 éve a magyar delegáltja az Európa Tanács, Jogi Igazgatóság, Bioetikai Végrehajtó Bizottságának. Több egyetem tart előadásokat a klinikai vizsgálatok jogi környezetéről, valamint a betegjogokról. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.