20130710-IMG_3287-verseghi-nagy-miklos-webA rektor és a rektorhelyettesek által megalkotott stratégiai döntésekből következő operatív feladatok szervezett, strukturált megvalósítása lesz az elsődleges feladata az operatív főigazgatónak – mondta Verseghi-Nagy Miklós, aki július 1-től tölti be ezt a pozíciót, amely újonnan jött létre a felső vezetői struktúra átalakításának részeként.

Az operatív főigazgatóság – a gazdasági főigazgatósággal, valamint a főtitkársággal együtt – egyfajta szolgáltató apparátusként működik majd. „ Az új rendszer lényege, hogy az értékteremtő folyamatok elsősorban a Rektor és helyettesei irányításával valósuljanak meg, ugyanakkor levegyük a vállukról a gyakorlati megvalósítással, az operatív tevékenységgel összefüggő feladatokat” – vázolta Verseghi-Nagy Miklós, hozzátéve, hogy mindezzel párhuzamosan rendkívül fontos átláthatóbbá tenni a rendszert és erősíteni a szolgáltató szemléletet az apparátus működésében.
Kérdésünkre elmondta, megkezdte a jelenlegi működés, a tevékenységek, valamint a szervezet feltérképezését, ennek nyomán állítja majd össze – a rektor kérésének megfelelően – a következő fél év feladattervét. Emellett ugyanakkor vannak tűzoltó jellegű, azonnali feladatok is. Ezek közé tartozik több, az operatív működéshez kapcsolódó, közelmúltban lejárt közbeszerzési szerződés megújítása, egyebek mellett a vagyonvédelemmel, a karbantartással, valamint a távközlési szolgáltatásokkal összefüggő területeken.

20130710-IMG_3280-verseghi-nagy-miklos-webVerseghi-Nagy Miklós eddigi karrierje során tapasztalatot szerzett a válság- és a változtatás menedzsmentben, mint mondta, sokszor kellett új pályára állítania olyan szervezeteket, ahol kusza, átláthatatlan viszonyok uralkodtak. 2007-ig összesen 17 éven keresztül dolgozott a versenyszférában, majd több projektalapú feladat következett. 2011-12 között egy éven keresztül nevelőként dolgozott a Szegletkő gyermekotthonban, ahol speciális nevelési igényű fiúgyermekekkel foglalkozott. „Ez is egyfajta válságmenedzsment volt, ugyanakkor végig az volt a célom, hogy semmilyen vezetői feladatot ne vállaljak, csak a gyerekekkel kelljen foglalkoznom. Egyfajta polgári szolgálatnak, karitatív tevékenységnek tekintettem” – mondta. 2013. elejétől a Semmelweis Innovációs Központ Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott, a technológia transzfer iroda és egy informatikai projekt átláthatóbbá tétele is a feladatai közé tartozott.

Verseghi-Nagy Miklósnak új pozíciójában a versenyszférában eltöltött tizenhét évnyi tapasztalatához is vissza kell nyúlnia. Mint kifejtette, egyik feladata éppen az, hogy meghonosítsa az egyetemen azokat a pozitív dolgokat, amelyeket a versenyszférában tanult a hatékonyságról, a szervezésről és a költségtudatosságról. Kiemelte ugyanakkor, hogy e folyamat során nagy körültekintéssel, és az egyetem hagyományait, struktúráját szem előtt tartva kell dönteni arról, hogy mi hozható be a versenyszférából, és mi az, ami az itteni körülmények között nem állja meg a helyét.

20130710-IMG_3270-verseghi-nagy-miklos-webA megbízatásával kapcsolatban az új operatív főigazgató úgy fogalmazott: „amellett, hogy felelős vagyok a hozzám tartozó szervezeti egységek megfelelő működéséért, feladataim közé tartozik az is, hogy behozzak egyfajta új menedzsment szemléletet az egyetem felső vezetésének mindennapi gyakorlatába”.
Verseghi-Nagy Miklós kiemelte: alapvető célja, hogy az időszerűvé vált változásoknak a lehető legtöbb támogatója, és minél több nyertese legyen. „Változtatni pedig nem azért fogunk, mert én idejöttem, hanem azért, mert időszerűek bizonyos változtatások, én pedig ezek szakszerű menedzselésében tudok segítségére lenni az egyetemnek, felhasználva korábbi tapasztalataimat” – szögezte le.

A főigazgató úgy látja, sokszor félnek az emberek a változástól, és ezért nem akarnak lépni. Az is előfordul ugyanakkor, hogy túl nagyot akarnak változtatni, és éppen ezért nem sikerül végigvinni a folyamatot. „Meg kell találnunk az arany középutat, azt, hogy haladjunk a kitűzött célok megvalósítása felé, ám olyan elfogadtatható, megvalósítható méretű lépésekben, amelyek kivitelezhetőek, és eredményesek”.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.