etk1Június 13-án nagy érdeklődés mellett rendezték meg az Epidemiológiai Tanszék szervezésében a kar III. Infekciókontroll Munkanapját. Az immár magát sorozattá kinövő rendezvény életrehívását az a szakmai irányából érezhetően megnyilvánuló igény indokolta, hogy azok, akik a fertőzésekkel, első sorban az egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzésekkel szembeni harc első vonalában küzdenek, olyan összejöveteli formához és megnyilvánulási lehetőséghez jussanak, ami nem kötődik szervezethez, társasághoz, a részvétel ingyenes, így nyitott azok előtt is, akiket munkáltatójuk drága kongresszusokra nem regisztrálna.

A szervezők a III. munkanap mottójául ezúttal is két idézetet választottak. József Attila A Dunánál című versének utolsó sorai adták a rendezvény címét: Közös dolgaink, utalva arra, hogy a fertőzésekkel szembeni küzdelem közös feladata minden érintkező szakterület, az infektológia, kórházhigiéne, klinikai epidemiológia, klinikai mikrobiológia, betegellátás, egészségügyi vezetés, klinikai gyógyszerészet, gazdasági irányítás művelőinek. Az idézet indítása: „Én dolgozni akarok” a résztvevők hitvallásaként is értelmezhető.

etk2A másik, Semmelweis Ignácnak a Scanzoni udvari tanácsoshoz írt leveléből kiragadott mondat annak az elhivatottságtól vezérelt embernek meg nem alkuvását mutatja, aki megszállottként küzd igazáért, aki nem alkuszik meg az őt meg nem értő közeggel, az áttörhetetlennek látszó ellenállással, megtörhetetlenül hirdeti és terjeszti azt, aminek helyességéről meg van győzve, ha kell maga dicséri magát, hogy megismerjék, és végül diadalt arat.

A harmadik rendezvény az infekciókontroll újabb pillérét, az infektológiát helyezte a középpontba olyan módon, hogy a témául választott fertőzéstípusokat a közös célt közös munkával képzelő társterületek – mikrobiológia, kórházhigiéne, járványtan – jeles képviselői is megvilágíthassák saját lehetőségeik bemutatásán keresztül. Az értekezlet aktuális témákat érintett. Az első rész fő témája a hazai egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések forró pontja, a Clostridium difficile fertőzés (CDI) volt. Mindenképpen szükséges lenne arra, hogy a döntéshozók és az egészségügyi kormányzat prioritásként kezeljék a CDI megelőzés kérdéseit és a megelőzéshez forrásokat biztosítson.

etkA második részben a védőoltásokkal kapcsolatos előadás rámutatott arra, hogy a védőoltási politika nem zárul a gyermekkori védőoltásokkal, de a felnőttek és az immunológiailag sérültek védőoltással megelőzhető fertőzéseire is ki kell terjedjen. A legújabb madárinfluenza, a krónikus hepatitisek emelkedő jelentősége, az ápolási és szociális otthonokban kialakuló helyzet bemutatása egy-egy aktuális és kevéssé ismert területet érintett. A záró előadásban Forgács Iván emeritus professzor az egészségpolitika oldaláról helyezte el a magyar és a nemzetközi egészségügyi rendszerek felépítését és működtetésének elveit.

A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a rendezvény hasznos volt, kiváló lehetőséget biztosított az együtt gondolkodásra és kristályosodási pontja lehet egy majdani hatékony szerveződésnek.

Dr. Barcs István