konig 5A Semmelweis Szalonban mutatták be Kőnig Frigyes „A művészeti anatómia alapjai” című könyvét. Dr. Szél Ágoston rektor a rendezvényt megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a Szalon mottója szerint ez az a hely „ahol a művészet és a tudomány találkozik”. Ez is mutatja, hogy a Szalon a legmegfelelőbb helyszín a könyv bemutatására, hiszen már a címben is szerepel ez a kettősség.

Dr. Szél Ágoston kitért arra is, hogy a dr. Kőnig Frigyes rektor vezette Magyar Képzőművészeti Egyetemmel hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápol a Semmelweis Egyetem, a két intézmény számos szálon kapcsolódik egymáshoz, a képzőművészeti hallgatók például ide járnak anatómiai boncolásra, hogy elsajátítsák azt a tudást, amelyre aztán a művészeti tevékenységük során szükség lehet. Dr. Szél Ágoston megjegyezte, bízik benne, hogy ez a könyvbemutató tovább erősíti e két nagy múltú intézmény közötti kapcsolatot.

konig 4Dr. Kőnig Frigyes a könyvbemutatón elmondta, a célja az volt, hogy olyan könyvet készítsen, amely az alapvető ismereteket mind tartalmazza és a praktikus használatot is lehetővé teszi, így a szélesebb közönség számára is megfelelő. Anatómia rendkívül összetett, bonyolult rendszer, de mégis vonzó, hiszen csodálatos dologról van. Ha valaki megérti az alapjait, a világ számos más jelenségére is választ fog tudni adni – mondta. Visszaemlékezett arra, hogy dr. Szentágothai János professzor azt mondta neki egyszer, mikor rajzolás közben meglátta: a medikusokat is rá kellene venni, tanuljanak meg rajzolni, mivel az rásegítés arra, hogy három dimenzióban tudjanak tájékozódni.

konig 1A bemutatón köszöntőt mondott dr. Wenger Tibor anatómus professzor, aki a kötetet orvosi szempontból lektorálta. Mint kiemelte, nagyon pontosak, jól láthatóak az anatómiai ábrák, a különböző testrészek ábrázolása egész speciális. „Az anatómia az anyag és a lét örök szépségének és harmóniájának egyik legmagasabb rendű megnyilvánulása” – idézte a professzor Szentágothait, hozzátéve, hogy mindez ebben a kötetben is megnyilvánul.

A kötet egy nem felsőfokú oktatás számára készülő könyvsorozat részeként, a Cser Kiadó felkérésére készült el. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.