_SZS0868K
Fotó: Szigetváry Zsolt

Csaknem 150, az ország négy orvosi egyeteméről és Marosvásárhelyről érkezett orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgató, valamint Phd-ösztöndíjas mutatta be tudományos munkáját a XVIII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon. A Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának kétnapos rendezvényén összesen 11 szekcióban hangzottak el az előadások.

Az idei fórumot dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, az immár tizennyolcadszor megrendezett fórum minden évben kiemelkedő, rangos tudományos eseménynek számít az egyetem életében. „A Hársfa utcában egy olyan hallgatói minőség nyilvánul meg, amelyre joggal lehet büszke a Semmelweis Egyetem” – mondta.

_SZS0887KA rektor emlékeztetett rá, hogy a kutatóegyetemi cím újbóli elnyerésében nagy szerepe volt az aktív tehetséggondozásnak. Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemen igyekszünk a lehető legkorábban felfigyelni azokra a tehetségekre, akik tudományos munkájukkal sokat érnek el már ma is, és várhatóan a későbbiekben is – tette hozzá dr. Szél Ágoston, aki emlékeztetett arra, hogy már a középiskolások körében elkezdi az egyetem a tehetségek felkutatását. A tehetséggondozás további állomásai, a Tudományos Diákkör, a Doktori Iskola, mind azt a célt szolgálják, hogy a legkiválóbbakból nyerjük meg magunk közé a fiatal oktatókat, kutatókat – fogalmazott.

Az idei Korányi Tudományos Fórum nyitóelőadását dr. Palkovits Miklós agykutató, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professzor emeritusa tartotta a táplálékfelvétel agyi szabályozásáról. Ezt követően a Szakkollégiumban három helyszínen zajlottak az Alapkutatás, Konzervatív, valamint Operatív orvostudományok szekciói. Az előadók között az orvostan-, fogorvostan, illetve gyógyszerészhallgatók és PhD-ösztöndíjas kutatók mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus hallgatói és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatói is szerepeltek.

_SZS0900KAz egyetemi falain túlmutató Korányi Frigyes Tudományos Fórum kiemelt célja a különböző kutatási területen tevékenykedő hallgatók közötti kapcsolatteremtés elősegítése; a Fórum idén közel harminc előadót látott vendégül Szegedről, Pécsről, Debrecenből, illetve Marosvásárhelyről. Ez a rendezvény a Szakkollégium szakmai programjának legrangosabb eseménye, mely évről évre egyre népszerűbbé válik határon innen és határon túl egyaránt. A hallgatók közötti kapcsolatteremtést a fórum baráti hangulata, valamint a 18-án este a konferencia előadói és értékelői számára rendezett borkóstoló rendezvény is elősegítette.

Dr. Rácz Károly professzor felajánlásának köszönhetően idén szekciónként egy előadó posztert állíthat ki a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös szervezésében megvalósuló nemzetközi PhD-konferencián. Így a kiosztott első, második, harmadik és különdíjakon felül a bíráló bizottsági tagok szekciónként egy arra érdemesnek ítélt hallgatót is delegálhattak erre a konferenciára.
Trojnár Eszter

A XVIII. Korányi Tudományos Fórum díjazottjainak listája innen letölthető.