Gerendás Péter koncertet szervezett hallgatóinak dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója az intézet most elkészült, korhűen felújított első emeleti aulájában.

gerendas 2KA rendezvényen mintegy száz fiatal vett részt, de számos oktató is elment a mintegy kétórás koncertre. Mint azt dr. Matolcsy András hangsúlyozta: az egyetem nemcsak azért felelős, hogy biztosítsa a fiatalok számára a majdani szakmájukhoz, hivatásukhoz szükséges tudást, hanem fontos szerepe van az értékteremtésben, és abban, hogy egyfajta kulturális szemléletet is adjon.

gerendas 5Éppen ezért az intézetvezető azt tervezi, hogy – kihasználva a felújításnak köszönhetően kialakult tágas aula, illetve a közeli előadóterem adottságait – a jövőben több alkalommal is szervez majd a hallgatóknak kulturális eseményeket, kiállításokat.

gerendas 6KAz I. Sz. Patológia épülete több mint száz éves múltra tekint vissza, 1876-78 között építették. A mostani felújítás elsősorban az első emeletet érintette, az igazgató és az építész célja a korhű jelleg megőrzése volt, így az első emeleten egy tágas, neoreneszánsz stílusú tér született. A felújítást az intézet saját bevételeiből finanszírozta, a hivatalos átadó a jövő hónapban várható.

Gerendás Péter egyébként visszatérő vendég az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben. Az intézet első igazgatójáról, Arányi Lajosról elnevezett tanterem felújítása alkalmából rendezett átadó ünnepségén is ő lépett fel. DP
Fotók: Szigetváry Zsolt