paris_expo2

A Semmelweis Kiadó jóvoltából részt vehettem a március 26-28 között megrendezett E-learning Expón és az ehhez kapcsolódó konferencián Párizsban. A rendezvények célja egyrészt az, hogy évente egy-egy probléma köré csoportosítva tematikusan bemutassa azokat a tapasztalatokat, melyek az e-learning rendszerekkel, illetve az ezekre épülő képzésekkel kapcsolatban felmerültek, és amelyekre a leghatékonyabb megoldást adták. Másrészt pedig ez egy vásár is a fejlesztők számára, amelyen elsősorban a Franciaországban működő e-learning szoftverek és képzési rendszereket mutatták be. Az idei kiállítás vezérgondolata az volt, hogy a magasan kvalifikált munkaerő biztosításának kulcseszköze az e-learning, mely rugalmasságával hozzájárul a költségtakarékos és hatékony képzéshez.

Az expóval párhuzamosan rendezett konferencia előadásain azokat a jó gyakorlatokat mutatták be, illetve azokra a kérdésekre keresték a válaszokat, melyek minden e-tananyag fejlesztőt foglalkoztatnak. Ezek közé tartoznak a jogi kérdések, az elérhetőség, a szolgáltatás, a tehetséggondozás, az új készségek, illetve a mobil tanulás, mobil eszközökkel témakörök.

paris_expo1

A rendezvényre azért is érdemes ellátogatni, mert – talán kevesen tudják -, de Európában Franciaországban indult először szervezett módon távoktatás, majd e-learning fejlesztés, mely az 1920-as évekig visszavezethető. Felismerték, hogy a gyors technológiai fejlődés következtében egyre erősebben felértékelődik a tudás a munka világában. Ezt a tudást pedig elérhetővé kellett tenni minél szélesebb rétegek számára. Ez lett a motorja a távoktatás, majd pedig az internet megjelenésével az e-learning fejlődésének. Tulajdonképpen ennek köszönhető a kiállítók jelentős száma, melyek több mint száz különféle e-learning rendszert mutattak be.

Résztvevőként lehetőségem nyílt az elektronikus tananyagfejlesztésekkel kapcsolatos fejlődési irányvonalak tanulmányozására és kapcsolatépítésre, mely a Semmelweis Egyetemen működő E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központ számára nélkülözhetetlen távlatokat nyit meg.

Dr. Kokovay Ágnes
E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központ
igazgató