Hat-nyolc év várakozás helyett már hónapokon belül kapnak új vesét a magyar kisgyermekek a részleges Eurotransplant csatlakozás, vagyis 2012 januárja óta. Dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője szerint ez elsősorban a 12 év alatti betegek szervhez jutását segítette nagymértékben.

szabo_attila1A vesére váró magyar kisgyermekek száma jelentősen csökkent tavaly január óta. Korábban évente egy-két 20 kg alatti beteg jutott veséhez, míg tavaly 5 vesetranszplantáció történt az ilyen gyermekek körében. A részleges Eurotransplant csatlakozás ugyanis a kisgyermekek szervhez jutását segítette jelentősen. Ezzel nagymértékben csökkent a dialízis kezelésre kényszerülő kisgyermekek száma a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján.

A részleges csatlakozás előtt a legtöbben éveket vártak vesére. Leghosszabb időt, több mint hat évet, egy most 11 éves kislány várt, őt a csatlakozás után 9 hónappal sikerült megműteni. Egy 8 éves kislány több mint két évet várt az átültetésre, otthon kellett kezelni, illetve heti háromszor járt dialízisre Nógrád megyéből Budapestre. A csatlakozás után 5 hónappal neki is találtak vesét. Egy hat éves kisfiú születése óta járt a klinikára, közel 3 évig művesekezeléssel pótolták veseműködését, tavaly őt is meg tudták műteni.

szabo_attila2Az átültetéseket a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végzik, ahonnan a gyerekek vagy haza, vagy az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika veseosztályára kerülnek. A dr. Szabó Attila által vezetett nefrológiai osztály látja el a transzplantációra váró gyerekek kezelését és közel száz, már transzplantáción átesett gyerek utógondozását is. Kezdetben hetente, majd kéthetente, négy, majd hat-nyolchetente jönnek ide kontrollra a szervátültetett gyerekek az ország számos pontjáról.

2012-ben összesen 10 vesetranszplantáció történt 16 év alatti gyermekeknél. Ebből 5 az Eurotransplant segítségével, 5 pedig hazai szervvel. Az élődonoros átültetések számának jelentős emelkedése, illetve a részleges Eurotransplant csatlakozás a gyerekek számára igen fontos, mert a krónikus veseelégtelenség mellett a gyermekek mind növekedésben, mind szellemi fejlődésükben visszamaradhatnak. Az évekig elhúzódó kezelés súlyos szív- és érrendszeri szövődményeket okoz, a kisgyerekek érelmeszesedésben és magas vérnyomásban szenvednek, amely jelentősen rontja életminőségüket és életkilátásaikat. Ezért nagy jelentőségű, hogy minél hamarabb szervhez juthassanak, ebben történt nagy előrelépés a részleges csatlakozás óta.
CzR

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.