A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján tett látogatást Tove Skarstein asszony, a Norvég Királyság újonnan kinevezett nagykövete. A diplomatát dr. Szél Ágoston rektor és dr. Kárpáti Sarolta klinikaigazgató fogadta, s röviden tájékoztatták arról, milyen fejlesztések valósultak meg a klinikán a Norvég Alapnak köszönhetően.

n3Az intézmény korábban mintegy 2,7 millió eurós támogatást kapott az „Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009” program keretében, amelynek köszönhetően 2010 őszére a csaknem 130 éves klinika számos járó- és fekvőbeteg részlegét, valamint laboratóriumát felújították, kibővítették, az európai színvonalnak megfelelően. Kialakítottak egy PhD-szobát és egy hallgatói oktatóhelyiséget, utóbbiban a pályázat segítségével kiépített webinárium-rendszerben megtekinthetők a tantermekben felvett digitalizált előadásanyagok.

n5A norvég támogatás segítségével többfajta betegtájékoztató szórólap is készült, kiadták a „Bőrgyógyászat és venerológia” asszisztensi jegyzetet, a távoktatásban résztvevőket segítő „Gondozónői E-learning” szintén a norvég alapnak köszönhető. A nagykövetnek bemutatták azt az új bőrgyógyászat tankönyvet is, mely fotóinak egy része szintén a norvég támogatásnak köszönhető. A pályázati pénzből összességében több ezer korábbi, különböző bőrbetegséget ábrázoló felvételt digitalizáltak.

Az új nagykövet ezután dr. Kárpáti Sarolta vezetésével megtekintette a felújított részeket.

A Norvég Alap korábbi, klinikát érintő pályázatának hivatalos záróeseménye múlt áprilisban volt. A sikeresen zárult EGT-Norvég finanszírozási pályázat eredményeképp a klinika és az ott működő Nékám Alapítvány nyár óta már egy újabb pályázat benyújtását készíti elő – mondta dr. Kárpáti Sarolta. DP
Fotók: D. Kiss Balázs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.