szily 5Szily Géza Munkácsy-díjas festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Hunyady László általános rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Mint emlékeztetett, Szily Géza igen sokoldalú művész, pályája elején gobelinekkel is foglalkozott, két ilyen munkáját ma is meg lehet tekintetni a szekszárdi polgármesteri hivatalban, valamint a Richter Gyógyszergyárban. Szily Géza a nyolcvanas évektől kezdve elsősorban akvarellel dolgozik, a Magyar Vízfestők Társaságának elnöke, munkái több közgyűjteményben is megtalálhatóak – mutatta be a művészt dr. Hunyady László.

Szily Géza életművének egy-egy gyöngyszemét szemlélhetjük meg a Szalon falain – mondta Sipos Endre művészetfilozófus, aki a művész beszélgetőpartnere volt a kiállítás megnyitóján, s kérdései nyomán több kiállított kép történetéről is beszélt Szily Géza. Az egyik műalkotás kapcsán Sipos Endre úgy fogalmazott: Szily Géza képeit nézve a „káoszból megyünk a rendbe”; a festményeknek húsz méterről is erejük van, ha közelebb megyünk hallatlan finomságokat, áttűnéseket fedezhetünk fel.

szily 2A Szalonban rendezett kiállításon két nagy vászon is helyet kapott. Szily Géza, mint elmondta, több ponton kapcsolódik a Polgár Csaba által indított, méretes képek szabadvásznas festészete mozgalomhoz. Szily, akinek szülőhelye Tolna, e méretes képeket az ottani családi házban, illetve a szomszédos buszgarázsban festi.

szily 4Az egyik Szalonban is látható nagy képet éppen a tolnai ház, illetve kert dús vegetációja ihlette. A másik méretes vászon egy elmaradt találkozás nyomán született. Szily 1972-ben Párizsban majdnem találkozott Hantai Simonnal, aki a modern magyar festők közül a legtöbbet érte el. A találkozó nem jött létre, de az emlék mégis hosszú ideig élt a festőben, aki megfestette ezt az elmaradt találkozást. Sipos Endre szerint ez az a kép, ami kulcsot ad Szily Géza festői módszeréhez és képi világához. Szily Géza úgy fest, ahogy a világ teremtődik, a káoszból megyünk a kozmoszba. Hatalmas szép, álomszerű felületekből finoman bontakoznak ki a formák – fogalmazott Sipos Endre.

szily3A festő beszélt arról is, sokszor véletlenszerűen születnek a sorozatai, így például a Keresem a profilodat sorozat is. „Minden képem ábrázoló jellegű, de nem mindig ábrázoló jelleggel kezdődik a kép. Felkenek teljesen esetlegesen egy-két festékfoltot, aztán elteszem ezt az elkezdett képet” – adott némi betekintést munkamódszerébe. Egy ilyen festékfoltba az azóta elhunyt Szikora Tamás belelátott egy női figurát, amit aztán Szily Géza is elkezdett látni – mindebből egy legalább tíz darabból álló sorozat született.

Hasonlóképp a véletlen szülte a tyúkos képeket. Mint azt a festő elmondta, a Kecskemét melletti művésztelepen volt, ám a forróság és a futóhomok nem kedvezett annak, hogy elinduljon témát keresni. Így a helyben lévő tyúkudvar lakóiról készített vázlatokat, amelyekre egy év elteltével lelt rá ismét, s elkezdett foglalkozni a tyúkokkal egy teljesen más aspektusból.

A Szalont Erndt Vivien (Molnár Antal Zeneiskola, tanára Bojtor Katalin) énekelőadása színesítette.

Szily Géza festményei március 14-éig lesznek a Szalonban. DP
Fotók: AtteKovacs.com

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.