web-0420„A Tudományos Diákkör az egyetemnek az a legfrissebb, legélénkebb, potenciálisan legtöbbet ígérő köre, amelyre az egyetem egészének alapoznia kell” – mondta dr. Szél Ágoston rektor az idei Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferencia megnyitóján. Mint hangsúlyozta: szenzációsnak tartja, hogy azok a fiatalok, akik néhány évnyi hallgatói létük közben olyan tudományos eredményekre tesznek szert, amelyeket érdemes megosztani, eljönnek a konferenciára, és átélik azt az érzést, amit aztán később komoly kutatóként érezhetnek egy nemzetközi konferencia pulpitusára lépve. Itt, a bátorító egyetemi környezetben kell megtanulni egyebek mellett azt, hogy kaphatunk olyan kérdést, amire nem tudunk válaszolni, és figyelni kell bizonyos szabályok betartására – mondta a rektor. Oktatóként egyik legfontosabb feladatunk, hogy a fiatalokat ezekre a fogásokra megtanítsuk – tette hozzá.

web-0396
Dr. Szél Ágoston kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetem a következő három évre is megkapta a kutatóegyetem minősítést. Mint rámutatott: a Semmelweis Egyetem kutatóegyetem attól is, hogy sokat foglalkozik a tehetséggondozással. „Márpedig a tehetséggondozás a tudományos diákköri életben kezdődik el, s ezért hiszem, hogy a TDK-konferencia egyetemünk egyik legfontosabb eseménye” – mondta.

A rektor utalt Szent-Györgyi Albert gondolatára, mely szerint a felfedezés látni azt, amit mindenki lát, és gondolni arra, amire senki más nem gondol. Ennek nyomán dr. Szél Ágoston azt kívánta a résztvevőknek, hogy kutatói munkájuk során lássanak sok mindent, s legyen sokszor abban az élményben részük, hogy azt, amit látnak, úgy tudják továbbgondolni, hogy abból tudományos eredmény szülessen.

web-0452Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke elmondta: az idei Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciára összesen 331 hallgató adott be absztraktot, a szakmai bizottságok döntése alapján a Tudományos Diákköri Tanács az előadások 98 százalékát elfogadta. Ez az arány jelzi az absztraktok minőségének javulását – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy 2013 áprilisában Szeged ad otthont az OTDK orvos- és egészségtudományi szekciójának. A Semmelweis Egyetem által delegálható tehetségek száma a korábbiakhoz képest megháromszorozódott, a negyven tagozatban 139 hallgató képviselheti az egyetemet – hangsúlyozta.

Dr. Merkely Béla a tavaly TDK-konferencia mottójaként egy Széchenyi-idézetet választott, mely szerint „a kimunkált emberfők mennyisége a nemzet igazi hatalma”. E 150 éve megfogalmazott nemes gondolat a felsőoktatás jelen helyzetében is sokat mond, s mellé emelném a tehetség gondolatát – fogalmazott az elnök, aki kiemelte: a tehetséget nem szabad magára hagyni, a tehetség gondozást kíván, dús termőtalajt, odafigyelést és szabadságot a növekedéshez. „Remélem az idei konferencia egy ilyen dús termőtalaj lesz” – jegyezte meg.

A köszöntők után dr. Szél Ágoston és dr. Merkely Béla átadták a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő és a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei elismeréseket (a díjazottak listája a cikk végén található). A TDK nyitó előadását a hagyományokhoz híven a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő cím egyik kitüntetettje tartotta. Dr. Rácz Károly a „Tévhitekről és evidenciákról az endokrinológiában” címmel tartott előadást.

Kapcsolódva az Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciához, idén másodszor nemzetközi TDK-t is rendeztek a Semmelweis Egyetemen.

DP

Kiváló Tudományos Diákköri Nevelők

Gilingerné dr. Pankotai Mária (SE-ETK Egészségtudományi Intézet)
Dr. Káldi Krisztina (SE-ÁOK Élettani Intézet)
Dr. Lohinai Zsolt (SE-FOK Konzerváló Fogászati Klinika)
Dr. Nemeskéri Ágnes (SE-ÁOK Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet)
Dr. Rácz Károly (SE-ÁOK II. Sz. Belgyógyászati Klinika)

A Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei

Dr. Brauswetter Diána, ÁOK (Témavezető: dr. Sasvári Mária, dr. Rónai Zsolt)
Dr. Csete Dániel, ÁOK (Témavezető: dr. Győri Dávid, dr. Mócsai Attila)
Dr. Domokos Andor, ÁOK (Témavezető: dr. Varga Viktor Lajos)
Dr. Gara Edit, ÁOK (Témavezető: dr. Merkely Béla, dr. Földes Gábor)
Dr. Grolmusz Vince Kornél, ÁOK (Témavezető: dr. Rácz Károly, dr. Reismann Péter, dr. Patócs Attila)
Heim Attila, TF (Témavezető: dr. Ökrös Csaba)
Dr. Kálmán Fanni Sára, FOK (Témavezető: dr. Kereszturi Éva, dr. Csala Miklós)
Dr. Kovács Attila, ÁOK (Témavezető: dr. Nagy Andrea, dr. Apor Astrid)
Dr. Mihályi Zsuzsanna, ÁOK (Dr. Győrffy Balázs)
Schuth Gábor, TSK (Témavezető: dr. Tihanyi József, dr. Ökrös Csaba)
Dr. Turóczi Zsolt, ÁOK (Dr. Szíjártó Attila)

A 2012-ben elsőszerzős publikáció megjelenéséért díjazottak

Bajnok Anna (Dr. Toldi Gergely diákköröse)
Kollár Szonja (Dr. Toldi Gergely diákköröse)
Janicsek Zsófia (Dr. Kiss Levente diákköröse)
Szepes Mónika (Dr. Kiss Levente diákköröse)

A TDK díjazottjainak névsorát ide kattintva lehet megtekinteni.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.