A neutrofil granulocita eredetű mikrovezikulumok immunológiában betöltött új és igen fontos szerepére világít rá a Semmelweis Egyetem kutatóinak publikációja, amely az Amerikai Hematológiai Társaság Blood című folyóiratában jelent meg. Az írást a Blood szerkesztői beválasztották a „legforróbb” témákat taglaló közlemények közé. A kutatási eredmények sokat segíthetnek egy, az antibiotikumoktól eltérő antibakteriális rendszer megértésében, esetleges modulálásában. Alábbiakban dr. Timár Csaba PhD-hallgató, a publikáció első szerzője foglalja össze a publikált kutatási eredményeket.

MV-bakt. aggregátum 2A neutrofil granulociták a falósejtek (fagociták) családjába tartozó fehérvérsejtek, vezető szerepet játszanak a szervezetbe bejutott baktériumok elpusztításában. Élettani jelentőségüket jól mutatja, hogy hiányuk, avagy csökkent működésük ismétlődő fertőzéseket eredményez. A neutrofil granulocita baktériumölésének klasszikus, régóta ismert folyamatának lényege a baktériumok bekebelezése, majd sejten belüli (fagolizoszómában történő) elpusztítása enzimek és reaktív oxigén gyökök segítségével. A fagocitózis azonban feltételezi a baktériumok előzetes „megjelölését”, opszonizációját is, melyet a vérben keringő komplement fehérjék és antitestek végeznek. Az opszonizáció hiányában a neutrofil granulociták sokkal nehezebben ismerik fel a baktériumokat, így jóval kevesebbet tudnak csak elpusztítani közülük.

blood 1
Fotó: D. Kiss Balázs

Az utóbbi évtized egyik érdekes felismerése, hogy majdnem minden vizsgált sejttípus képes úgynevezett szubcelluláris vezikulák termelésére. Ezek a vezikulák a termelő sejt membránjára jellemző lipid kettősrétegből épülnek fel, és meglehetősen specifikus az összetételük. Képesek nagy távokat megtenni a sejten kívüli térben, így nem meglepő, hogy a sejtek egymás közötti kommunikációjának egy fontos formáját képviselik, kiemelt szerepüket igazolták pl. a tumorok áttétképzésében. Méretük alapján szokás csoportosítani őket: a legkisebbek az exoszómák (átmérő kb. 100 nm), a nagyobbak mikrovezikulumok (MV, átmérő kb. 500-800 nm), a legnagyobbak az apoptotikus testek (1-3 μm).

ligetitamop2
Fotó: attekovacs.com

A Blood folyóiratban megjelent közleményben összefoglalt eredmények lényege, hogy a neutrofilek különböző stimulusra különböző összetételű és funkciójú mikrovezikulumokat termelnek. Amennyiben a termelő neutrofileket opszonizált (előzetesen megjelölt) baktériumokkal aktiváltuk, úgy a keletkezett MV-ok maguk is kimutatható antibakteriális hatással rendelkeztek. Kiemelendő, hogy ezen antibakteriális hatás immár független volt a megtámadott baktérium opszonizációjától, valamint a reaktív gyökök képzésétől is, amely tulajdonságokban élesen eltért a donor neutrofilektől. Mi több, a nem opszonizált baktériumok elleni kapacitásuk minden általunk vizsgált körülmény esetén meghaladta a donor sejtek hasonló kapacitását. További fontos eredmény volt, hogy bizonyítottan Staphylococcus aureus fertőzésben szenvedő betegek vérében a neutrofil eredetű MV-ok száma 5-6-szor haladta meg az egészségesekre jellemző szintet, valamint hogy a betegekből származó MV-ok – vérből való szeparációjukat követően – hasonló viselkedést mutattak, mint a kísérleteinkben bakteriális hatásra keletkezett MV-ok. Ezzel szemben az egészségesekből származó MV-ok a spontán keletkezettekhez mutattak hasonló tulajdonságokat. A hatásmechanizmus hátterében kísérleteink szerint kiemelt szerepe van a baktériumok és MV-ok összetapadásának, vélhetőleg a direkt kapcsolat segítségével képesek a MV-ok gátolni a baktériumok szaporodását.

Összességében tehát egy olyan sejteknél kisebb méretű antibakteriális mechanizmusról van szó, mely független a baktériumok opszonizációjától („megjelöltségétől). E függetlenségnek kiemelt szerepe lehet minden olyan esetben, ahol zavart szenved az opszonizáció (tályogok környezetében, avagy csökkent komplement és/vagy csökkent antitest termeléssel jellemezhető betegségekben), illetve az olyan területek védelmében, ahova csak nehezen jutnak el az immunrendszer sejtjei (pl. ízületi terek). Mindemellett a mechanizmus és az interakció precíz feltárása sokat segíthet egy, az antibiotikumoktól eltérő antibakteriális rendszer megértésében, esetleges modulálásában.

blood 2A kísérleteket 2006 szeptemberében kezdtük. Az eredetileg alig pár mérésesre tervezett vizsgálat végül is hat évig tartott, az Élettani Intézet mellett az Immunológiai Intézet, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a KOKI munkatársainak részvételével. Rengeteg munkát adott a kísérleti körülmények optimalizálása, és sokszor nehéz volt annak eldöntése is, hogy melyik irányban folytassuk a kutatást, mely metodikát válasszuk. Ebben volt lényeges dr. Buzás Edit, dr. Nagy György, valamint dr. Kittel Ágnes közreműködése. Igen elhúzódóra sikerült a kézirat elfogadtatása is, visszatérő kérdés volt, hogy élőben is megtalálható-e ez a rendszer, amelyet addig kémcsövekben vizsgáltunk. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkatársaival való együttműködés lehetővé tette, hogy megfigyeléseinket betegek („ex vivo”) mintáiban is megerősítsük. És végezetül: hálával tartozunk annak a rengeteg egészséges donornak (zömükben orvostanhallgatóknak, munkatársaknak), valamint a betegeknek, akik szó szerint vérüket áldozták, hogy a fenti kutatás elkészülhessen.

Dr. Timár Csaba, SE Élettani Intézet

Az eredeti közlemény: Antibacterial effect of microvesicles released from human neutrophilic granulocytes (Csaba I. Timár, Ákos M. Lőrincz, Roland Csépányi-Kömi,  Anna Vályi-Nagy, György Nagy, Edit I. Buzás, Zsolt Iványi, Ágnes Kittel, David W. Powell , Kenneth R. McLeish, Erzsébet Ligeti)