A Semmelweis Szalonban mutatták be a Módszertani útmutató a munkavédelmi megbízottak feladatairól az egészségügyben című könyvet, amelyet dr. Major László a Semmelweis Egyetem biztonságtechnikai és logisztikai igazgatója szerkesztett.

web-9637

A könyvbemutatón dr. Szél Ágoston rektor kiemelte: nagyon fontos törekvés a munkahelyi balesetek megelőzése, mivel Európában 3,5 percenként hal meg valaki emiatt. Úgy vélte, a könyvben rengeteg olyan információ található, ami szükséges azok számára, akik felelősek egy labor, egy intézet vagy egy intézmény életéért.

Dr. Major László úgy fogalmazott: elsősorban a szakmai lelkiismeret késztette a szerzőket a könyv megírására, amelyet érdemes forgatni annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a munkahelyi balesetek.

web-9647Felidézte: amikor évről-évre vizsgálták a munkahelyi baleseteket, azt látták, hogy minden erőfeszítésük ellenére stagnált ezeknek a száma, folyamatosan 35-40 között volt. A körülményeket megvizsgálva azonban rájöttek arra, hogy a korábbi években – különböző okok miatt – nem jelentettek be minden balesetet, mostanra azonban elérték, hogy ezek mindegyikét rögzítik. Így viszont már jelentősnek nevezhető a csökkenés.

web-9615Mint mondta, ez a felismerés komoly lökést adott ahhoz, hogy elgondolkodjanak rajta, miként csökkenthető tovább ez a szám, és volt az egyik oka annak, hogy a módszertani útmutatót elkezdték írni.
Az igazgató a másik oknak a munkavédelmi jog anomáliáit nevezte. Emlékeztetett arra, hogy munkavédelmi szempontból minden felelősség a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőé minden felelősség, aki általában szakképzetlen ezen a területén.

web-9643Beszélt arról is, hogy a jelenlegi szabályok szerint létszámhoz kötött a munkavédelmi szakemberek száma, de ezt a szabályozást inkább a nagyvállalatokra szabták, mint a nagy egészségügyi foglalkoztató intézményekre, ahol nagyon sokféle munkát végeznek az alkalmazottak. Ezért van szükség a munkavédelmi megbízottakra, akik a napi munkájuk mellett végzik ezt a többletfeladatot minden szervezeti egységnél, ingyen. Több mint 130 orvos, nővér, kutató, közalkalmazott a rendszer támasza. Számukra készült ez a könnyen forgatható, használható útmutató – hangsúlyozta az igazgató.

web-9636Dr. Major László kitért arra: a munkavédelmi kézikönyv az egész magyar egészségügyben alkalmazható, mert a legjellemzőbb munkahelyi baleseteket be lehet sorolni három fő típusba (tűszúrásos, emeléses, illetve járás közbeni).

Dr. Nagy Imre, az Országos Munkahigiénés és és Foglalkozás-egészségügyi Intézet igazgatója úgy vélekedett: a könyv valamennyi egészségügyi szolgáltató számára zsinórmérték lehet.

T-Sz.Sz.