Harminc klinikai szakpszichológus vehette át a diplomáját december 9-én.
Dr. Perczel Forintos Dóra, a SE Klinikai Pszichológiai Tanszék vezetője az ünnepségen kiemelte: a klinikai szakpszichológus az egészségügy egész területén kompetens szakember, a prevencióban, a terápiában és a rehabilitációban is részt vehet. Feladata az emberek pszichés állapotának felmérése, az állapotfelmérésre alapuló ellátás megtervezése, és az állapot követése, illetve a kutatás.

A tanszékvezető véleménye szerint a szakpszichológusi diploma az egészségügy minden szintjében lehetővé teszi az elhelyezkedést. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy a szakmai kollégiumnak sikerült elérnie, hogy a 105 orvosszakmából 75-ben bekerült a minimumfeltételek közé klinikai szakpszichológus vagy gyermek-szakpszichológus alkalmazása vagy elérhetővé tétele.

Előremutatónak és reménykeltőnek nevezte a most végzett hallgatók elkötelezettségét, akik az egyetem után négy évet rááldoztak a képzésre. Reményét fejezte ki, hogy ezt tovább is viszik a munkájukban, és maradnak a jelenlegi – állami fenntartású – munkahelyükön, még akkor is, ha az anyagi megbecsülés nem tartozik a legmotiválóbb tényezők közé.
A mi szakmánkban a befektetés megtérül. Szerencsésen választottunk, mert ebben a szakmában egy 50 éves embernek nem kell attól félnie, hogy kevesebbet tud, mint az, aki frissen végzett az egyetemen. Az évek alatt szerzett tapasztalat ugyanis egyre értékesebbé teszi a munkáját – fogalmazott.

Dr. Perczel Forintos Dóra kitért arra is: a szakmai kollégium szeretné elérni, hogy a pszichológusok a diplomázás után minél előbb bekerüljenek a szakképzésbe, valamint azt, hogy magánrendelőt is csak szakpszichológus nyithasson.

T-Sz.Sz.