2012. december 31-én lezárul a Piramis Projekt, amelynek zárórendezvényét a Semmelweis Szalonban tartották.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a rendezvényen úgy fogalmazott: az egyetem egy ilyen jellegű projektet valójában soha nem zárhat le, hiszen örök feladat a tehetséggondozás. Mint mondta, a piramisról sokan a közismert építményekre asszociálnak, de jelen esetben a Piirto tehetséggondozási piramisról van szó. Nyitottság, önfegyelem kíváncsiság, szenvedély, kreativitás, késztetés, intuíció, belátás, képzelőerő, perfektcionizmus, rugalmasság, kockázatvállalás. Ez mind olyan tulajdonság, amely ebben a tehetséggondozási modellben megjelenik – hangsúlyozta.

A rektorhelyettes felidézte: a piramis első szintje a genetikai aspektus, a második szint személyiségjegyek, a harmadik szinten van a kogníció, a csúcsán pedig a tehetség. Az ötödik szint a piramison kívül található: az, amit az otthon, a kultúra, az iskola, a környezet jelent egy tehetség számára. Mi ezt az ötödik szintet vállaltuk, hogy teremtsük meg azt a közeget tehetségeink számára, amelyben ki tudnak teljesedni – hangsúlyozta.

Dr. Molnár Mária Judit emlékeztetett arra, hogy a Piramis Projekt megszólította a tehetséges középiskolásokat, valamint az egyetem tehetséges hallgatóit. Utóbbiak számára kitűnő megmérettetések voltak a nemzetközi TDK és PhD konferenciák, továbbá a klasszikus tehetséggondozó programok mellett internetes oldal is segítette talentumunk erősödését. Hozzátette: a projekt lehetőséget nyújtott egyebek mellett a Studia Physiologica kismonográfia sorozat megújulására, és a Semmelweis Figyelő portál elindulására is.

A rektorhelyettes Maupassant szavait idézte, mely szerint „A tehetség az eredetiségből származik; ez pedig nem egyéb, mint a gondolkodás, látás, értelmezés és ítélés különleges módja”. Véleménye szerint a zárórendezvény lehetőséget ad annak megítélésére, hogy mennyire volt eredményes a projekt.

Dr. Szabó Attila, a pályázat szakmai vezetője a rendezvényen összegezte a projekt főbb elemeit és eredményeit, majd minden terület felelőse külön is beszámolt az elmúlt két és fél év munkájáról.

A rendezvényen az Astellas Pharma Kft. – a projekt keretein belül – meghirdetett ösztöndíjpályázatának nyerteseit is bejelentették. A tudományos kutatómunkát támogató pályázatokat egy bizottság bírálta el. A PhD-hallgatóknak kiírt pályázat győztesi dr. Domonkos Andor, és dr. Kiss Gergely lettek, a TDK-hallgatók pályázatán pedig Kerényi Áront díjazták.

T-Sz.Sz.