A Semmelweis Egyetem karácsonyi összejövetelén dr. Szél Ágoston rektor Tatiosz ókori filozófus egyik tanítását mesélte el, mely számára a karácsony gondolatát idézi. Úgy fogalmazott: szeretné, ha ennek a gondolatnak a jegyében zajlanának az adventi napok.

A történet szerint Dionüsziosz türannosznak a fülébe jutott, hogy Platón kivételes gyöngyöket őriz otthonában, és mindenképpen meg akarta szerezni ezeket. Platon nem akarta odaadni neki a gyöngyöket, mert szerinte az uralkodó nem tudott volna mit kezdeni velük. Dionüsziosz végül összeszedte az összes kincsét, hogy cserébe megkapja a gyöngyöket, és elment Platónhoz. A filozófus azonban – mivel ő is kapta a gyöngyöket – már továbbadta azokat. Amikor a király arról érdeklődött, hogy sok aranyat kapott-e értük, Platón Thoaszhoz küldte Dionüszioszt. A király az athéni bölcsnek is felajánlotta a kincseit cserébe a gyöngyökért. Thoasz azt kérte, hogy az uralkodó előbb válaszoljon néhány kérdésére.
– Szeretnéd-e, hogy jó emberek legyenek a földön?
– Igen.
– Szeretnél-e te magad is jó ember lenni?
– Természetesen.
– Szeretnél-e tiszta szívvel kormányozni, uralkodni, döntéseket hozni?
A király erre is igennel felelt és már alig várta, hogy megkapja a gyöngyöket. Az utolsó kérdés után Thoasz azt mondta Dionüsziosznak: a gyöngyök már nálad vannak, ha megtartod mindazt, amit itt megfogadtál.

A karácsonyi összejövetelen mindenki kapott mézeskalácsot, és volt egyebek mellett tea, forrócsoki, puncs, pogácsa, illetve sütemények is. Meglepetésként a FOK munkatársai egy nagy tortát osztottak szét. A Központi Épület aulájában tartott karácsonyi teázáson a Medikus zenekar is fellépett.

T-Sz.Sz.

Galéria

1kép