Jubileumi Tudományos Emlékünnepséget tartottak az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika alapításának 200. évfordulója alkalmából. A születésnapon a klinika alapítványa ötmillió forintos támogatást kapott a szociális államtitkárságtól.

Dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a rendezvényen úgy fogalmazott: az ünnepségek rendkívül fontos momentumai az életnek, melyekkel örömünket, lelkesedésünket és tiszteletünket fejezzük ki valami iránt, ezért a klinika életében ezért nagyon fontos ez a jeles nap. Kiemelte: Magyarország legrégebbi szülészeti és nőgyógyászati klinikája számos értéket rejt, amelyeket ápolni, gondozni, és gyarapítani kell, hogy ezeket továbbadhassák.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára az ünnepségen Teréz Anya 33 évvel ezelőtti, a Nobel Békedíj átvételekor elhangzott szavait idézte, és arra kérte az orvosokat, nővéreket segítsenek abban, hogy tovább csökkenjen az abortuszok száma. Semmelweis Ignác munkásságára emlékeztetve úgy fogalmazott: „hívom önöket arra, hogy az anyák, a csecsemők és a magzatok megmentőivé lépjünk elő”.
Hangsúlyozta: büszke arra a munkára, amit a klinikán végeznek, és bejelentette, hogy az államtitkárság ötmillió forinttal támogatja az intézmény alapítványát.

Dr. Szél Ágoston rektor megköszönte a felajánlást, majd arról beszélt: az egyetem büszke arra, hogy egy olyan tudósnak és zseniális embernek a nevét viseli, mint Semmelweis Ignác. Büszke lehet az az intézetvezető is, aki egy 200 éves évforduló ünnepségét levezényelheti – tette hozzá.
Kiemelte: az egyetemek egyik legnagyobb értéke a tradíció, a múlt. Fontos, hogy a hallgatók is érezzék át ezt az értéket, amely az egyetemnek egy olyan el nem vehető sajátossága, amely szinte a létünket határozza meg. Ha egy ilyen értékrend mentén gondolkodunk, akkor olyan problémákkal is szembe tudunk nézni, amelyek az ország egészét sújtva az egyetemekre is kihatnak – vélekedett.
A rektor további száz éveket kívánt a klinikának. Azt kívánom, hogy a történelem viharaiban tudjunk állva maradni, előretekinteni, mindig felmutatni olyan értékeket, amelyek a pénz világán túlmutatnak. Nem könnyű, de ez a dolgunk – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston.

Dr. Bódis József egyetemi tanár, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora a szakmai szervezet és a pécsi egyetem nevében köszöntötte a klinikát.

A köszöntők után dr. Rigó János elevenítette fel a klinika elmúlt kétszáz évét, majd Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója mutatta be a Semmelweis Ignác: a gyermekágyi láz kórtana, fogalma és profilaxisa című könyvet.

Ezt követően a klinika tudományos munkáját kiemelkedően támogató professzorokat köszöntötték. Shigeru Saito M.D, Thomas D. Kerenyi M.D és Thomas D’Hooghe M.D. tudományos előadást is tartott a rendezvényen.

T-Sz.Sz.