Kollégái, barátai és volt betegei köszöntötték 85. születésnapján dr. Schuler Dezső professzor emeritust.

Dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az ünnepségen felidézte a professzor életútját és méltatta tevékenységét. Emlékeztetett arra, hogy dr. Schuler Dezső 1954-ben kezdett dolgozni a klinikán, amelynek 1976 és 1994 között az igazgatója volt. Azóta is részt vesz a klinika mindennapjaiban és sokat dolgozik azon, hogyan lehet jobbá tenni a dolgokat – fogalmazott dr. Szabó András.

Dr. Fekete György egyetemi tanár, a klinika korábbi igazgatója a genetikai vizsgálatok alkalmazásának változásait és lehetőségeit mutatta be a gyermekgyógyászatban, párhuzamot vonva dr. Schuler Dezső életútjával.

Dr. Tulassay Tivadar, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója úgy fogalmazott: az ember olyan fiatal, mint a szelleme, vagyis dr. Schuler Dezső örökifjú, 85 évesen is túltesz sok mindenkin.

Dr. Koós Rozália – aki évtizedekig a professzor közvetlen munkatársa volt – történeteket mesélt a múltból és kiemelte: ő vezette be először hazánkban a mindennapi gyereklátogatás lehetőségét a kórházban. Az ünnepségen egykori betegek egy csoportja is részt vett, akik gyerekként leukémiásak voltak, de meggyógyultak. A professzort a debreceni és a szegedi egyetemről is felköszöntötték.

Dr. Schuler Dezső mindenkinek megköszönte, hogy eljött az ünnepségre. Arról beszélt, hogy kalandos életben volt része, melyben történelmi korszakok, társadalmi rendek váltották egymást, többször volt életveszélyben, érték igazságtalanságok, de sok öröm is. Hozzátette: az élete semmiképp nem alakult volna így, ha tíz éve nem állna mellette a felesége, aki mindig bátorította. Szavai szerint az életében döntő volt a tanítók, mesterek szerepe, mindig számíthatott a barátaira és törekedett arra, hogy meghallgassa fiatal munkatársai véleményét.

T-Sz.Sz.

Galéria

1kép