A laboratórium korábbi vezetőjéről, a 2012 nyarán elhunyt dr. Füst Györgyről nevezték el a III. Sz. Belgyógyászati Klinika Komplement Diagnosztikai Laboratóriumát. A névadó ünnepségen egykori pályatársak, kollégák emlékeztek meg Füst György professzor munkásságáról, akinek fő érdeklődési területe a komplement, az AIDS és az ateroszklerózis kutatása volt. A III. Sz. Belgyógyászati Klinika kutatólaborját 1995 és 2007 között vezette, majd ugyanott tudományos tanácsadóként dolgozott, illetve 2008-tól a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Szakmai Grémiumának elnöke is lett.

Füst György professzor munkássága alatt sosem tévesztette szem elől azt a célt, hogy a kutatási eredményeket át kell ültetni a klinikai gyakorlatba. Mint azt dr. Prohászka Zoltán, a kutatólaboratórium vezetője az ünnepségen hangsúlyozta: dr. Füst György nemzetközi szintű kutatásokat végzett, a szakma legnagyobb kiválóságai is elismerték a professzort, aki mindig kereste az együttműködési lehetőségeket.

A HIV/AIDS-el összefüggésben rendszeresen járt nemzetközi konferenciákra, ő alapította meg a szűrés lehetőségét a vérellátó intézetben, a Nemzeti AIDS Bizottság titkáraként is tevékenykedett. Munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ebből a szempontból ilyen jó epidemiológiai helyzetben van.

Az ünnepségen emlékező beszédet mondott a legrégibb pályatárs, dr. Medgyessy György professzor, valamint dr. Varga Lilian, a Komplement Munkacsoport vezetője is. Dr. Farkas Henriette docens pedig fotó-összeállítással idézte meg a professzor emlékét. DP

Fotók: D. Kiss Balázs